„Dreptul internaţional umanitar stabileşte reguli clare care nu pot fi ignorate. Nu este un meniu a la carte şi nu poate fi aplicat selectiv”, a declarat Guterres, deplângând pierderea multor membri ai personalului ONU în conflict.



„Protecţia civililor de ambele părţi este primordială şi trebuie să fie respectată în orice moment”, a adăugat el.


Oficialul a cerut încă o dată un armistiţiu umanitar şi acces nerestricţionat în Fâşia Gaza pentru echipele de ajutor. La rândul său, Qatarul a avertizat marți că extinderea operațiunilor israeliene în Gaza ar putea „submina eforturile de mediere și de dezescaladare”. De asemenea, a condamnat bombardarea celei mai mari tabere de refugiați din acest teritoriu palestinian.

Ministrul de Externe din Qatar a descris lovitura din tabăra Jabaliya drept „un nou masacru împotriva poporului palestinian lipsit de apărare”, a transmis agenția oficială de presă din Qatar. Ministerul Sănătății al guvernului Hamas a raportat „peste 50 de morți” în acest bombardament.


Arabia Saudită condamnă bombardarea de către Israel a unei tabere de refugiați din Gaza

Arabia Saudită a condamnat, miercuri, „cu cea mai mare fermitate”, bombardamentul israelian asupra unei tabere de refugiați din Fâșia Gaza, care s-a soldat cu zeci de morți și a vizat, conform Israelului, un comandant al Hamas.


„Regatul Arabiei Saudite condamnă cu cea mai mare fermitate ţintirea inumană de către forţele de ocupaţie israeliene a taberei de refugiaţi Jabaliya din Fâşia Gaza asediată, în care au fost ucişi şi răniţi numeroşi civili nevinovaţi”, a indicat Ministerul Afacerilor Externe saudit pe X (fosta reţea Twitter).


Ministerul Sănătății al guvernului condus de mișcarea islamistă palestiniană a transmis marți că cel puțin 50 de oameni au murit într-o tabără de refugiați în urma unui bombardament israelian în partea de nord a enclavei palestiniene.

Bombardamentul a distrus cel puțin 20 de clădiri în tabăra de refugiați de la Jabaliya. Armata israeliană a confirmat că a bombardat marți tabăra de refugiați, ucigând acolo un comandant al Hamas care era, potrivit forțelor israliene, unul dintre responsabilii pentru atacul lansat în Israel de mișcarea palestiniană pe 7 octombrie.