Mesajul transmis de Maya, ostatică răpită de Hamas pe 7 octombrie, către autoritățile israeliene

Filmată de cei care se presupune că au răpit-o, tânăra spune că a fost operată la un spital din Gaza, ca este îngrijită bine, dar face un apel la responsabilii israelieni să o aducă înapoi la familie.

Mesajul video vine în contextul în care se vorbește neoficial despre o posibilă negociere a unui schimb de prizonieri între Hamas și armata israeliană. Pe câile oficiale, însă, eforturile diplomatice pentru dezamorsarea situației din zonă se desfășoară la cel mai înalt nivel.

Maya a afirmat că este reținută în Gaza, a cerut să fie eliberată și a spus că este tratată bine. Într-o altă secvență, apare în fața camerei și spune că este originară din centrul Israelului.


Aproape 200 de ostatici luați de Hamas

Oficialii israelieni au estimat, luni dimineață, la 199 numărul ostaticilor deținuți în Gaza în timpul atacului din 7 octombrie. Aripa armată a Hamas a declarat luni seară că numărul acestora este „între 200 și 250”. Este pentru prima oară când Hamas a publicat o înregistrare video cu ostatici după atacul din 7 octombrie.

Peste 1.400 de oameni au fost omorâți în Israel, inclusiv câteva sute de civili masacrați în orașe din apropierea Fâșiei Gaza, conform datelor furnizate de oficialii israelieni. După atac, Israelul a desfășurat lovituri necruțătoare asupra Fâșiei Gaza, în urma cărora aproape 2.750 de persoane au murit pe întreg teritoriul.


Israelienii amână ofensiva terestră în Gaza

Armata israeliană pregăteşte riposta. 400.000 de militari israelieni aşteaptă semnalul de luptă şi zeci de tancuri au turelele îndreptate spre Fâşia Gaza. Vor fi atacuri de pe mare şi de pe uscat.


„Vom ajunge în toate tunelurile lor, vom ajunge la fiecare soldat Hamas. Până nu-i vom elimina pe toţi, nu ne vom termina misiunea. Va fi un război care va schimba situația pentru totdeauna”, Yoav Gallant, ministrul Apărării.


Ofensiva terestră ar fi trebuit să înceapă în weekend, însă oficial a fost amânată din cauza codurilor de ploi torențiale și furtuni. Analiștii spun că motivul ar fi unul mult mai complex.


„Se doreşte ca componenta militară profilată de Hamas să fie separată de ceea ce înseamnă procesul politic legat de palenstinieni. Este necesar să-şi calibreze acţiunea militară. Un astfel de moment de escaladare ar putea să scape chiar de sub controlul celor care l-au iniţiat”, Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe.