Război în Israel. Efecte economice ale atacului Hamas

Grupul palestinian Hamas au intrat sâmbătă în Israel, într-un atac fără precedent. Țările occidentale, în frunte cu Statele Unite, au denunțat atacul și au promis sprijin pentru Israel.

Riscul geopolitic în creștere ar putea duce la cumpărarea de active precum aurul și dolarul și ar putea crește cererea pentru titlurile de stat americane, care au fost vândute în mod agresiv, au transmis analiștii, conform Reuters.


„Acesta este un bun exemplu de ce oamenii au nevoie de aur în portofoliile lor. Este o acoperire perfectă împotriva turbulenţelor internaţionale”, a declarat Peter Cardillo, economist-şef pentru piaţă la Spartan Capital Securities, care a prezis că şi dolarul va beneficia.

„Oricând apar tulburări internaţionale, dolarul se întăreşte”, a spus Cardillo.


Piețele au reacționat în ultimele săptămâni la așteptarea că ratele dobânzilor din SUA vor rămâne mai ridicate pentru mai mult timp. Randamentele obligațiunilor au crescut, în vreme ce dolarul american a înregistrat o serie de câștiguri. Între timp, acțiunile au înregistrat pierderi puternice în trimestrul al treilea, dar s-au stabilizat în ultima săptămână.


„Dacă acesta este un moment de piaţă masiv sau nu depinde de cât durează acesta şi dacă alţii sunt absorbiţi de conflict”, a declarat Brian Jacobsen, economist şef la Annex Wealth Management, despre situaţia din Israel.


Jacobsen a pus la îndoială cât de mare ar fi impactul asupra preţului petrolului, în pofida faptului că Iranul a crescut producţia. Violențele Hamas au fost lăudate în mod deschis de Iran şi de Hezbollah, aliaţii libanezi ai Iranului.


„Producţia de petrol iraniană a crescut, dar orice progres pe care l-au făcut în culise cu SUA va fi subminat dramatic de celebrarea acţiunilor Hamas de către Iran”, a spus Jacobsen, completând că „posibila pierdere de producţie contează, dar nu va fi cutremurătoare”.

„Este foarte important să vedem cum reacţionează Arabia Saudită”, a spus Jacobsen.


Washingtonul a încercat să încheie un acord care să normalizeze legăturile dintre Israel şi Arabia Saudită. David Kotok, preşedinte şi director de investiţii la Cumberland Advisors din Sarasota, Florida, a declarat că situaţia este îngrijorătoare, fiindcă SUA este slăbită de disfuncţionalităţile de la Washington. Republicanii caută un succesor al Preşedintelui destituit Kevin McCarthy al Camerei Reprezentanţilor şi se pregăteşte o confruntare bugetară.


„Sunt foarte îngrijorat de situaţiile mai explozive care necesită determinarea SUA şi capacitatea de apărare a SUA, care este afectată”, a spus Kotok.