Ucrainenii au avariat o navă de război amfibie a rușilor în atacul asupra Novorossiisk

O sursă din cadrul SBU a declarat pentru Reuters că atacul cu dronă marină, de vineri dimineață, a fost efectuat de serviciul de securitate al Ucrainei, SBU, și de forţele marine ale Ucrainei.

Ucrainenii susțin că au lovit și avariat nava de desant Olenegorsky Gornyak. Vasul de debarcare ar fi fost găurit şi nu mai poate fi folosit în misiuni de luptă, susţin ucrainenii.

Înainte, Ministerul rus al Apărării a susținut că a dejucat atacurile ucrainene de peste noapte asupra bazei navale de lângă Novorossiisk și din peninsula Crimeea, unde a doborât alte 13 drone.

Între timp, surse ucrainene distribuie imagini care ar arăta o navă militară rusă ce se înclină pe o parte, la baza navală Novorossiisk. În paralel, Serviciul de Securitate al Ucrainei a publicat o înregistrare video cu o dronă cu 450 de kilograme de explozibil care se apropie de navă pe timp de noapte.


Ruşii despre nava de război Olenegorsky Gornyak

Până acum, rușii nu au prezentat declarații oficiale despre nava cu pricina, dar un blogger militar rus afirmă că vasul Olenegorsky Gornyak nu a fost lovit de o dronă, ci a fost avariat de detonarea ei după ce a respins atacul.


„Mai multe surse publică imagini cu o navă mare de asalt amfibie remorcată în regiunea Novorossiisk şi care se presupune că a fost avariată în urma unui atac cu drone ucrainene. Cel mai probabil, nava a fost avariată ca urmare a detonării dronei în timpul distrugerii acesteia. O lovitură directă de către o dronă kamikaze ar fi dus la consecințe mai grave, iar problema nu s-ar fi limitat doar la remorcare pentru reparații”, a scris War Gonzo.