UE a adoptat al 10-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei

Vineri noaptea, Uniunea Europeană a adoptat al zecelea pachet de sancțiuni contra Rusiei. Acesta cuprinde o nouă listă de măsuri și interdicții, drept răspuns la ororile comise în războiul declanșat contra Ucrainei.


„Împreună, statele membre ale UE au impus cele mai puternice şi mai extinse sancţiuni de până acum pentru a ajuta Ucraina să câştige războiul", a anunţat pe Twitter preşedinţia Consiliului UE.


Președinția din Suedia a transmis că susține Ucraina în continuare și este alături de poporul ucrainean până când acesta va învinge.


„UE rămâne solidară cu Ucraina şi cu poporul ucrainean. Vom continua să sprijinim Ucraina, atât timp cât va fi nevoie", arată mesajul preşedinţiei suedeze.


Statele UE au ajuns cu greu la un numitor comun, după ce Polonia a reproșat că restricţiile propuse pentru importurile de cauciuc rusesc în UE aveau prea multe excepţii şi perioade de tranziţie, astfel că efectul acestora ar fi fost inutil. Varșovia este principalul susținător al Ucrainei, însă datorită opunerii sale din cauza unui singur element, UE risca să nu poată adopta pachetul de sancțiuni la un an de la invazia rusească.


„Aceasta este o optică foarte proastă. Ceea ce ar fi trebuit să fie esenţial aici este un mesaj de solidaritate cu Ucraina în această zi specială", a declarat un diplomat implicat în negocieri, citat de Reuters.



Alfa-Bank Tinkoff au fost excluse din sistemul global SWIFT

UE a menționat că al zecealea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei a fost elaborat special pentru a îngreuna finanţarea războiului şi pentru a limita Rusia la echipamente tehnice şi piese de schimb pentru armele de război. O altă măsură din pachetul de sancțiuni este excluderea băncii private Alfa-Bank şi băcii online Tinkoff din sistemul global SWIFT. Această măsură ar urma să atragă asupra sa pierderi de peste 10 miliarde de euro. Totodată, și G7, grupul celor mai puternice economii democratice, vor lua măsuri pentru a extinde sancțiunile care deja au fost adoptate. Grupul va întreprinde acțiuni pentru a slăbi Rusia, iar țările care vor ajuta Rusia vor suferi "costuri severe".

Al zecelea pachet de sancțiuni adoptat de UE cuprinde restricții comerciale care presupun tehnologiile și bunurile cu dublu scop, în special 47 de tipuri de componente electronice care pot fi utilizate în producția de arme. Pe lista neagră au fost introduse și unele tipuri de echipamente grele, inclusiv vehicule de construcții și piese de schimb pentru motoarele de avioane. Comisia Europeană a estimat că acest pachet de sancțiuni s-ar putea ridica la 11 miliarde de dolari.

De asemenea, pe lista neagră a UE s-ar afla 62 de persoane fizice și 28 de organizații, printre care trei bănci (Alfa-Bank, Tinkoff și Rosbank), dar și Fondul național de avuție al Rusiei, două firme media holding (Patriot Media Group și Rossiya Segodnya) și Compania de asigurări Ingosstrakh. Însă UE nu se oprește aici și planifică să blocheze difuzarea serviciilor arabe ale RT și Sputnik pe teritoriul său.


Lista neagră a persoanelor din Rusia

Lista neagră a persoanelor întocmită de UE a adăugat noi nume. Printre acestea se numără comisarul rus pentru drepturile omului Tatyana Moskalkova, vicepreședintele guvernului regiunii Moscova Vyacheslav Duhin și ministrul muncii, familiei și protecției sociale din Bașkiria Lenara Ivanova.

Pe listă se mai regăsesc și un grup de ofițeri militari de rang înalt și Evgheni Primakov, șeful Agenției Federale pentru Afaceri ale Comunității Statelor Independente, Compatrioții care locuiesc în străinătate și Cooperare Umanitară Internațională. Serviciul de Acțiune Externă al UE a transmis că în prezent, lista neagră a UE pentru Rusia numără 1.386 de persoane și 171 de companii.