Maia Sandu susține că Rusia pregătește o lovitură de stat

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat în cadrul unei conferințe de presă că Vladimir Putin ar fi creat un plan prin care intenționează să desfășoare o lovitură de stat la Chișinău. Oficialul moldovean spune că mai mulși militari ar fi deghizați în civili pentru a se infiltra mai ușor printre oameni și pentru a efectua lovitura de stat.

Acest lucru ar presupune unele acțiuni violente, luare de ostatici, atacuri asupra unor instituții publice din țară. Toate acestea ar fi mascate sub imaginea unui protest al opoziției, scopul căruia este schimbarea puterii din Moldova.


"Vorbim de diversionişti cu pregătire militară, camuflaţi în civili, care să întreprindă acţiuni violente, atacuri asupra unor edificii ale statului şi luare de ostatici. Prin acţiuni violente, mascate sub proteste ale aşa-numite opoziţii, ar urma să se forţeze schimbarea puterii la Chişinău.", a declarat Maia Sandu.



Rusia vrea să folosească Moldova contra războiului din Ucraina

Liderul de la Chișinău afirmă că documentele care au fost transmise de partenerii ucraineni demonstrează o bună documentare a locaţiilor şi aspectelor logistice pentru organizarea acestor acțiuni. Totodată, în plan se vorbește și despre folosirea persoanelor din afara ţării pentru acţiunile violente care ar putea avea loc. De exemplu, în materiale se regăsesc instrucţiuni despre regulile de intrare în Republica Moldova pentru cetăţeni ai Federaţiei Ruse, Republicii Belarus, Serbiei şi Muntenegru.


„Vă asigur că instituţiile statului la prevenirea acestor provocări şi ţin situaţia sub control. În realizarea planului, autorii mizează pe mai multe forţe interne, dar în special pe grupări criminale, cum ar fi formaţiunea Şor şi toate derivatele ei, pe unii veterani, foşti angajaţi ai forţelor de ordine şi pe mai multe persoane cunoscute pentru legăturile lor cu Plahotniuc.”, a mai menționat șeful statului.


După cum a menționat Maia Sandu, această lovitură de stat ar avea drept scop răsturnarea ordinii constituţionale, schimbarea puterii de la Chişinău în așa mod încât Rusia să poată folosi Moldova pentru a opri procesul de integrare europeană, dar şi pentru ca Moldova să să fie folosită de Rusia în războiul său contra Ucrainei.


„Pentru a preveni acest scenariu, cer tuturor instituţiilor statului să dea dovadă de vigilenţă maximă. Parlamentul Republicii Moldova trebuie să adopte, în cel mai scurt timp, proiectele de lege care vor oferi SIS şi Procuraturii instrumentele necesare pentru a combate mai eficient riscurile la adresa securităţii ţării", a declarat Maia Sandu.