Peste 33.000 de persoane au murit în urma cutremurului din Turcia și Siria

La doar șase zile de la cutremurul devastator de 7,8 care a avut loc luni dimineața, în Turcia și Siria au decedat peste 33.000 de persoane. Autoritățile spun că speranța de a găsi persoane în viață este din ce în ce mai slabă. Echipele de salvatori intervin în zonele afectate deja pentru a șasea zi non stop.

Sâmbătă, echipele de salvatori germani și austrieci au întrerupt operațiunile de căutare din cauza unor ciocniri între mai multe grupuri anonime. Președintele Turciei a declarat că va folosi puterile de urgență pentru a pedepsi pe cei care încalcă legea.


„Există o agresiune tot mai mare între facțiuni în Turcia. Șansele de a salva o viață nu au nicio legătură rezonabilă cu riscul de siguranță”, a declarat locotenent-colonelul Pierre Kugelweis.


La câteva ore după ce Austria a decis să întrerupă căutările de salvare, Ministerul Apărării din această țară a declarat că armata turcă a intervenit pentru a oferi protecție, iar echipele de salvatori au putut să reînceapă căutările. De asemenea, și filiala germană a grupului de căutare și salvare ISAR și Agenția Federală de Ajutor Tehnic (TSW) din Germania și-au suspendat operațiunile de căutare, la fel dând vina pe probleme de securitate.


Echipele de salvare germane și-au suspendat operațiunile în Hatay

„Există din ce în ce mai multe rapoarte despre ciocniri între diferite facțiuni, au fost trase și focuri de armă”, a declarat purtătorul de cuvânt al ISAR, Stefan Heine.


Directorul de operațiuni al Isar, Steven Bayer, a declarat că cel mai probabil situația se va înrăutăți pe măsură stocurile de alimente, apă și speranța devin tot mai puține. Acesta a spus că se urmărește cu atenție situația de securitate în contextul acestei tragedii.

Echipele de salvare din Germania au declarat că își vor relua operațiunile de căutare atunci când autoritățile turce vor stabiliza situația de securitate. Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, nu a venit cu un comentariu legat de tulburările care au avut loc în Hatay, însă acesta a dat de înțeles că cei care sunt implicați în crimele din regiune vor fi aspru pedepsiți de stat.


A fost declarată stare de urgență în Turcia

Președintele turc a declarat stare de urgență în Turcia, după ce mai multe persoane au fost implicate în jafuri și spargeri, în timp ce țara luptă să salveze victimele cutremurului.


„Am declarat starea de urgență. Înseamnă că, de acum înainte, oamenii care sunt implicați în jafuri sau răpiri trebuie să știe că mâna fermă a statului este pe spatele lor”, a declarat Erdogan în timpul unei vizite în zona dezastrului de astăzi. „


Sâmbătă, în Turcia au fost arestate 48 de persoane în urma unor jafuri. De asemenea, au fost confiscate mai multe arme, bani, bijuterii și carduri bancare. În urma tragediei de luni, peste 6.000 de clădiri s-au prăbușit în Turcia, iar alte câteva zeci de mii de oameni au decedat. Situația devastatoare a ridicat întrebarea dacă această situație ar fi putut fi evitată și dacă guvernul președintelui Recep Tayyip Erdogan ar fi putut face ceva mai mult pentru a salva viețile oamenilor.

În timpul unei vizite efectuate într-o zonă afectată de cutremur, Erdogan a dat vina pe soartă: „Astfel de lucruri s-au întâmplat întotdeauna. Face parte din planul destinului”.