CEDO acuză România pentru restituirea bunurilor naționalizate

România a fost atenționată și anterior în legătură cu această problemă destul de delicată. Chiar și așa, în 2013 România a adoptat o lege nouă prin care a permis persoanelor ale căror bunuri au fost naţionalizate să obţină o restituire sau o despăgubire, "mecanismul de restituire rămâne insuficient de operaţional şi omogen", a transmis tribunalul Consiliului Europei, cu sediul la Strasbourg.

În 2017, CEDO a fost sesizată de 53 de cetăţeni români care au obţinut o hotărâre definitivă, care a fost de partea lor, cu privire la emiterea unui titlu de proprietate sau acordarea unei indemnizaţii în schimbul terenurilor confiscate în timpul regimului comunist din perioada 1945-1989.

CEDO spune că aceștia nu au mai primit titlurile de proprietate și nici nu și-au întors bunurile.


"În pofida acestor decizii, niciunul dintre reclamanţi nu a primit un titlu de proprietate sau nu a fost repus în posesia bunurilor sale. Unii dintre ei au afirmat că au fost despăgubiţi insuficient", a indicat curtea într-un comunicat de presă.


CEDO consideră că această neexecutare prelungită a deciziilor adoptate de instanţele judecătoreşti şi lipsa unui recurs efectiv în această privinţă au dus la impunerea reclamanţilor a unei poveri individuale excesive. Organizația vrea ca România să continuie demersurile pentru a-și conforma legislația.


"Curtea consideră crucial ca România să continue să depună eforturi de a-şi conforma legislaţia şi practica concluziilor la care ajuns Curtea în prezenta hotărâre şi jurisprudenţei sale pertinente", insistă CEDO.


Astfel, România a fost condamnată să achite reclamanţilor niște despăgubiri de până la 10.000 de euro pentru daune morale.