Zelenski cere o apărare fiabilă pentru coridorul de cereale

Liderul de la Kiev a afirmat că navele încărcate cu cereale pleacă din porturile ucrainene cu ajutorul eforturilor depuse de Turcia și de Națiunile Unite, deoarece ei mențin acest coridor deschis și funcțional. Zelenski spune că lucrurile nu mai pot continua așa și este nevoie de o apărare mai serioasă și de lungă durată pentru ca exporturile de cereale să aibă loc în siguranță.


„Dar este nevoie de o apărare fiabilă și pe termen lung pentru coridorul de cereale”, a declarat Zelenski în discursul său.


Recent, Rusia a anunțat că se retrage din acordul coridorului de la Marea Neagră privind exportul de cereale, lucru care a înfuriat autoritățile de la Kiev. Zelenski spune că Rusia ar trebui să se aștepte la un răspuns pe măsură din partea lumii după decizia luată. De exporturile de cereale ucrainene depinde zeci de țări și milioane de vieți.


„Rusia trebuie să fie în mod clar conștientă că va primi un răspuns dur din partea lumii la orice măsuri de întrerupere a exporturilor noastre de alimente. În mod clar, în joc sunt viețile a zeci de milioane de oameni.”, a adăugat președintele ucrainean.



De ce a renunțat Rusia la acordul coridorului pentru exportul cerealelor din Ucraina

Marți, în urma unei discuții telefonice dintre președintele turc Recep Tayyip Erdogan și preşedintele rus Vladimir Putin, liderul de la Moscova i-a spus omologului său că Rusia s-ar putea gândi la reluarea acordului pentru exportul de cereale din porturile ucrainene, însă doar după ce se va încheia ancheta cu privire la atacurile cu drone asupra portului Sevastopol din Crimeea. Acesta a și fost motivul pentru care Moscova a anunțat că renunță la acord.


”Se va lua în considerare o reluare a acordului privind exportul cerealelor din porturile ucrainene numai după o anchetă detaliată a circumstanţelor acestui incident şi, de asemenea, după primirea de garanţii reale din partea Kievului privind respectarea strictă a acordurilor de la Istanbul, în special a celor legate de faptul că nu va folosi coridorul umanitar în scopuri militare”, a anunţat Kremlinul într-un comunicat.