Australia și Japonia au semnat acordul de securitate

„Această declaraţie istorică trimite un semnal puternic în regiune privind alinierea noastră strategică”, a declarat Anthony Albanese, salutând pactul semnat de cele două ţări.


Premierul japonez a spus că acordul este un răspuns la un „mediu strategic tot mai dur”, fără a face referire directă la China și Coreea de Nord. Aceasta este prima vizită a unui premier japonez în Australia din 2018. Australia și Japonia ar avea drept scop concentrarea pe împărtăşirea semnalelor şi informaţiilor geospaţiale primite de la sateliţii de ascultare electronică sau SIGINT (SIGnal INTelligence).

Nici Australia, nici Japonia nu dispune la moment de reţele de informaţii în străinătate, precum CIA americană sau DGSE franceză. Bryce Wakefield, din cadrul Australian Institute of International Affairs, este de părere că Tokyo şi Canberra au mijloace moderne în ceea ce privește adunarea informaţiilor prin interceptarea comunicaţiilor.


Premierii Kishida şi Albanese au întărit cooperarea militară şi energetică

Acesta susține că acordul semnat de cei doi oficiali ar putea fi drept model Japoniei pentru a crea legături de securitate mai profunde cu ţări ca Marea Britanie. De asemenea, acordul este considerat un pas suplimentar către aderarea Japoniei la puternica alianţă aşa-numită „Five Eyes” în domeniul intelligence, între Australia, Marea Britanie, Canada, Noua Zeelandă şi SUA.

Premierii Kishida şi Albanese au căzut de acord să își întărească cooperarea militară şi energetică. Japonia este un fidel cumpărător de gaz australian şi se bazează şi pe energia hidrogenului produs în Australia.

Ultima dată, pactul de securitate între Tokyo şi Canberra a fost semnat în 2007, atunci când Beijingul nu avea o influență atât de mare în ceea ce privește puterea militară şi se afirma mai puţin în relaţiile cu lumea. Din momentul în care la putere a venit Xi Jinping, China și-a transformat armata în una dintre cele mai puternice armate din lume şi a adunat un arsenal nuclear şi balistic.