Rusia se alege cu un nou pachet de sancțiuni din partea UE

Statele UE au adoptat al 8-lea pachet de sancțiuni pentru Rusia după ce statul atacator a anexat în mod ilegal


"Ambasadorii au ajuns la un acord politic cu privire la noile sancţiuni împotriva Rusiei: un răspuns contondent al UE la anexarea ilegală de teritorii ucrainene de către (preşedintele rus Vladimir) Putin", a anunţat preşedinţia cehă prin rotaţie a Consiliului UE, într-un mesaj postat pe Twitter.


Preşedintele Cehiei a postat un mesaj pe contul de Twitter în care a indecat că noul pachet de sancțiuni cuprinde următoarele sancțiuni:



  • interzicerea transportului naval al ţiţeiului rusesc către ţări terţe peste plafonarea preţului la petrol şi o interzicere a serviciilor aferente;

  • extinderea interdicţiilor de import asupra mărfurilor - produse din oţel, pastă de celuloză, hârtie, utilaje şi aparatură de uz casnic, produse chimice, plastic, ţigarete etc.;

  • interdicţia de a furniza servicii de IT, inginerie şi juridice entităţilor ruse şi o extindere a interdicţiei privind exportul de tehnologie;

  • o extindere a regimului de sancţiuni la Herson şi Zaporojie (două dintre cele patru regiuni ucrainene anexate ilegal de Rusia - n.r.).



Anexarea celor patru teritorii ucrainene de către Rusia este condiderată ilegală

Anezarea ilegală a teritoriilor ucrainene de către Rusia cuprinde regiunile Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie, acestea constituind în jur de 18% din teritoriul recunoscut internaţional al Ucrainei. Rusia a anunţat anexarea teritoriilor după ce a ordanizat referendumuri în regiunile respective. Occidentul şi Kievul au declarat că această procedură este ilegală și nu va fi recunoscută.

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a oficializat la data de 30 septembrie anexarea regiunilor ucrainene Donețk, Lugansk Herson și Zaporojie, în urma unor referendumuri organizate în aceste regiuni. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că această anexare este „ilegală şi ilegitimă“. De asemenea, a avertizat Moscova să nu folosească armele nucleare în acest conflict.


„Ucraina are dreptul să recupereze cu forţa aceste teritorii acum ocupate şi noi o vom sprijini să continue eliberarea acestor teritorii“, a declarat Jens Stoltenberg în cadrul unei conferințe conferinţă de presă ce a avut loc la Bruxelles.