Medvedev ar avea în plan anexarea Donbasului

Medvedev susține că transformarea geopolitică a lumii va deveni ireversibilă după integrarea de noi teritorii în Rusia. Oficialul a condus Rusia din 2008 până în 2012, după care a ocupat funcția de prim-ministru din 2012 până în 2020, iar în prezent este vicepreşedinte al puternicului Consiliu de securitate rus.

Medvedev lansează aceste declarații după ce autorităţile pro-ruse din Ucraina insistă asupra organizării unor referendumuri cu privire la anexarea la Rusia, în plină desfășurare a războiului din Ucraina. Unul din principalii reprezentanţi pro-Moscova din Donbas, Denis Puşilin, a declarat că „republicile” separatiste pro-ruse Doneţk şi Lugansk „lucrează activ” de câteva zile bune la organizarea unui referendum pentru a se alătura Rusiei.

Puşilin a menționat că vrea un referendum cu voturi cât mai transparente, însă totuşi fără dubii în ceea ce privește rezultatul scrutinului. Reprezentantul Moscovei în regiunea separatistă Lugansk, Rodion Miroşnik, a afirmat că cele două teritorii sunt de acord cu organizarea unui asemenea referendum.


„Cred că consultări serioase între cele două (teritorii separatiste) şi Rusia vor începe acum”, a declarat el la televiziunea rusă.



Rusia a anexat Crimeea în 2014

Este posibil ca în aceste zone să se desfășoare un referendum asemănător celui care a formalizat anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia în 2014. Însă din cauza luptelor și a conflictelor armate nord-estul şi sudul Ucrainei această procedura a fost amânată de mai multe ori.

Pe 5 septembrie, administraţia de ocupaţie a regiunii Herson din sudul Ucrainei a afirmat că suspendă organizarea referendumului din cuza „evenimentelor momentului”. Însă, oficialii din Herson au solicitat ulterior autorităților de ocupație ca referendumul să fie organizat după ce situația tensionantă din Ucraina se va liniști.

Pe teritoriul Ucrainei în continuare au loc lupte grele între forțele armate ruse și cele ucrainene. De pe o zi pe alta aceștia înaintează în teritoriu și își recuperează zonele aflate sub controlul rușilor.