Au cerut demiterea președintelui Vladimir Putin

Cel care a pornit această acțiune de demitere a președintelui rus este Dmitri Paliuga. Acesta a postat pe contul de Twitter documentul solicitării în care menționează că Putin se face vinovat pentru „decimarea tinerilor bărbați ruși apți, care ar fi fost mai de folos în câmpul muncii decât în armata; recesiunea economică și exodul „creierelor” din Rusia; extinderea NATO spre est, inclusiv aderarea Finlandei și Suediei, ceea ce va dubla granița Alianței cu Rusia; efectul opus al „operațiunii militare speciale” din Ucraina.”

Paliuga împreună cu colegul său Nikita Iuferev au anunțat tot pe Twitter că au primit o somație de la poliția din Sankt Petersburg pentru discreditarea guvernării actuale. Exemplul oficialilor din Sankt Petersburg l-au urmat și consiliul municipal din Lomonosovski, care a votat o moțiune asemănătoare și a cerut demisia președintelui în exercițiu.

În Rusia destul de rar oamenii își permit să îl critice în față pe Putin sau activitatea sa politică, însă aceste două declarații care sunt mai mult simbolice au fost un pas remarcabil și șocant. Paliuga a declarat că aleșii locali care au cerut demiterea lui Putin au fost chemați la secția de poliție și cel mai probabil se vor alege cu o amendă.


Cuvântul „război” este interzis

Autoritățile de la Moscova a încercat cu tot dinadinsul să împiedice orice critică lansată la adresa Rusiei privind invazia militară din Ucraina care s-a declanșat în luna februarie a acestui an. Kremlinul a instituit o lege prin care răspândirea de informații „false” se pedepsește prin sancțiuni penale severe. Rușii nu au voie nici măcar să pronunțe cuvântul război în contextul conflictului militar din Ucraina.


„Înțelegem că Putin nu va plânge și nu va opri operațiunea” din Ucraina, a spus Nikita Iuferev pentru The Washington Post.



„Aceste solicitări sunt scrise pentru oameni care se află încă în Rusia și pe care propaganda încearcă să-i arate ca o minoritate”, a adăugat el.


Iuferev a menționat că după ce solicitarea lor prin care cer demiterea lui Putin a devenit populară pe social media în Rusia, aceștia au primit o mulțime de susțineri și aprecieri din partea oamenilor. Unii chiar s-au oferit să facă donații pentru a achita amenda cu care vor fi sancționați consilierii.