Lavrov, despre protejarea intereselor cetățenilor ruși din Republica Moldova

Ministrul rus Serghei Lavrov a declarat că Rusia va lua toate măsurile necesare pentru a proteja cetățenii ruși care locuiesc în Republica Moldova.


"Vom face totul pentru ca interesele populaţiei rusofone din Moldova să nu fie afectate în niciun fel", a declarat ministrul rus de Externe.


De asemenea, oficialul rus a făcut mai multe aluzii cu privire la guvernarea de la Chișinău. Acesta a spus că în Moldova există două regiuni cu statut special, Transnistria și Găgăuzia, iar liderii politici ar trebui să înceteze jocurile geopolitice din cauza cărora au de suferit cetățenii țării.


"Să nu uităm că, pe lângă Transnistria, în Moldova mai există şi Găgăuzia, care, de asemenea, revendică un statut special. Apropo, ea are unele elemente ale unui statut special. Şi cred că liderii moldoveni vor face ceea ce trebuie dacă vor înceta jocurile geopolitice impuse de occident şi se vor gândi la interesele acelor oameni care trăiesc unul lângă altul", a declarat Lavrov.



„Occidentul încearcă să facă din Republica Moldova o a doua Ucraină”

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat în iunie că Uniunea Europeană intenționează să transforme Republica Moldova într-o a doua Ucraină. Oficialul a afirmat că și acțiunile Moldovei dau de înțeles acest lucru, în special prin dorința de aderare la UE.


"Desigur, din R. Moldova se încearcă clar să se facă a doua Ucraină... Asemenea abordare din partea actualei conduceri a Moldovei este foarte semnificativă când anunţă că: «Începem procesul de aderare la Uniunea Europeană, o să vedem ce ne vor promite şi o să decidem dacă rămânem în Comunitatea Statelor Independente»", a declarat el.


Tot atunci, Lavrov a învinuit autoritățile de la Chișinău că se folosesc de statul rus și cerșesc gazul rusesc.


„Acest tip de cerșetorie, în mare parte extorcare, jucând pe ideea că dacă nu faceți cum vrem noi, mergem mai repede în Europa, și dacă faceți cum vrem noi, tot mergem, dar mai încet.”, afirmă Lavrov.