Zelenski a demis șefii serviciilor de securitate din patru regiuni din Ucraina

Președintele Volodimir Zelenski a semnat decretele de concediere a șefilor filialelor Serviciului de Securitate al Ucrainei din Kiev și regiunile Kiev, Ternopil și Lviv.

Şeful Serviciului Național de Spionaj al regiunii Lviv, Artem Bondarenko, a fost însă numit în funcția de șef al filialei din Kiev.

Cu doar o lună în urmă, liderul de la Kiev a semnat decretele prin care șeful Serviciului de Securitate de Stat și procurorul general al Ucrainei, au fost demiși din funcție. Zelenski a decis să îi demită pe cei doi pe motiv că nu și-au îndeplinit obligațiunile pe timp de criză în țară.

Șeful statului ucrainean a afirmat că oficiali din instituţiile conduse de Ivan Bakanov și Irina Venediktova lucrau atunci împotriva Ucrainei în teritoriile ocupate de Rusia, lucru care l-a făcut să se îndoiască de calităţile lor de a coordona două instituții importante ale statului în plin conflict militar.


"Am venit, am înţeles şi l-am concediat pe şeful Serviciului de Securitate al Ucrainei din regiunea Harkov pentru faptul că nu a lucrat la apărarea oraşului încă din primele zile ale războiului, ci s-a gândit doar la el însuşi", a declarat Zelenski.



Președintele Volodimir Zelenski cere comunității internaționale să reacționeze în cazul centralei de la Zaporojie

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a cerut joi comunităţii internaţionale să reacţioneze imediat pentru a determina plecarea ruşilor de la centrala nucleară de la Zaporojie, pe care au ocupat-o şi care este ţintă a bombardamentelor.


„Întreaga lume trebuie să reacţioneze imediat pentru a-i alunga pe ocupanţii centralei de la Zaporojie", cea mai mare din Europa, situată în sudul Ucrainei şi ocupată de trupele ruse din 4 martie, a spus preşedintele ucrainean în discursul său video zilnic.