Rusia a interzis importul produselor agricole din Republica Moldova

Potrivit publicației Ria Novosti, Rusia a interzis importul de produse agricole din Republica Moldova din motivul că în produse au fost depistate niște subtanțe periculoase pentru sănătate.


„Motivul interdicţiei a fost detectarea repetată a obiectelor de carantină periculoase în produsele moldoveneşti care intră pe teritoriul Rusiei, despre care partea moldovenească a fost informată în mod repetat”, au declarat reprezentanţii Rosselhoznadzor, citaţi de agenţia rusească Ria Novosti.


Merge vorba despre niște care dăunători care au fost depistaţi în produsele moldoveneşti, iar interdicţia Rusiei are drept scop să apere populația țării de asemenea substanțe care le pot afecta sănătatea.

Instituția rusă care se ocupă de calitatea produselor, Rosselhoznadzor, a pus pe lista neagră majoritatea raioanelor din Republica Moldova: Anenii Noi, Basarabeasca, Cahul, Cantemir, Călăraşi, Căuşeni, Cimişlia, Criuleni, Donduşeni, Drochia, Edineţ, Făşelti, Floreşti, Glodeni, Hânceşti, Ialoveni, Leova, Nisporeni, Ocniţa, Orhei, Rezina, Râşcani, Sângerei, Soroca, Străşeni, Şoldăneşti, Ştefan Vodă, Taraclia, Teleneşti şi Ungheni. De asemenea, interdicţiile se aplică şi la municipiile Chişinău şi Bălţi, dar şi UTA Găgăuzia.

Ria Novosti mai precizează că în 2022, Moldova a exportat în Rusia în jur de 168 de mii de tone de produse agricole, cele mai multe dintre culturi au fost mere, prune, struguri şi cireşe. Potrivit Rosselhoznadzor, pe parcursul anilor 2021 şi 2022, în produsele agricole importante din Republica Moldova au fost depistate 11 tipuri de subtanțe periculoase de 93 de ori.

Este bine cunoscut faptul că în mare parte, nordul Republicii Moldova își realizază marfa agricolă în Rusia, deoarece este cel mai aproape și este convenabil ca preț. Rusia importă cel mai mult fructe și legume.