Ucraina va ajuta Europa „să reziste presiunii energetice ruse”, afirmă președintele Volodimir Zelenski

„Vom creşte exporturile noastre de energie electrică către consumatorii din Uniunea Europeană", a declarat Volodimir Zelensky în discursul său zilnic.


Declarațiile sale au venit la o zi după un acord al ţărilor membre ale Uniunii Europene de a reduce în mod coordonat consumul de gaze şi de a ajuta astfel Germania după o scădere drastică a livrărilor ruse. Ucraina și Occidentul acuză Rusia că folosește gazul ca armă economică și politică.


„În pofida războiului, am asigurat integrarea în timp record a reţelelor ucrainene în sistemul european", a subliniat preşedintele ucrainean.

„Exporturile noastre ne permit nu numai să ne majorăm veniturile în valută, dar şi să-i ajutăm pe partenerii noştri să reziste presiunii energetice ruse. Vom face treptat din Ucraina o ţară garant al securităţii energetice a Europei", a continuat el.

Criza energetică are un singur vinovat, susțin politicienii români: Vladimir Putin. Experții nu sunt de aceeași părere

Suntem în plină criză energetică, iar președintele român Klaus Iohannis a anunțat că scumpirile de pe piața energiei vor fi tot mai drastice. De vină ar fi Federația Rusă, a cărui lider e Vladimir Putin. Șeful statului român e contrazis, însă, de experți, care cred că dacă țara noastră ar fi investit mai devreme în extracții de resurse naturale, nu am mai fi fost acum în această situație.


„Această criză energetică a fost pregătită minuțios de către Rusia”, a afirmat Klaus Iohannis.


Unii specialiști sunt de altă părere. Gabriel Biriș, analist fiscal, a explicat că: „În România, criza a fost pregătită minuţios, dar nu de ruşi. Ci de români. Noi am blocat investiţiile. Am blocat pentru încă mulţi ani investiţia în offshore”.


„Sunt ţări din Europa care au anunţat deja sau fac campanii privind reducerea temperaturii în locuinţe sau chiar măsuri în domeniul alimentării cu energie electrică. Autorităţile trebuie să se gândească de pe acum cum se vor desfăşura lucrurile începând cu 1 aprilie, anul viitor”, a completat Ion Lungu, expert în energie, pentru Observator.