Letonia vrea reintroducerea serviciului militar obligatoriu

Ministrul Apărării din Letonia, Artis Pabriks, a anunțat marți, 5 iulie, intenția de a reintroduce serviciul militar obligatoriu în urma invaziei forțelor armate ruse în Ucraina și desfășurării acestuia.


„Actualul sistem militar al Letoniei și-a atins limitele. În același timp, nu avem niciun motiv să credem că Rusia își va schimba comportamentul”, a explicat oficialul.


După aderarea la NATO, Letonia a renunțat la serviciul obligatoriu militar. Începând din anul 2007, armata Letoniei, țară membră a Uniunii Europene, este formată din militari profesioniști și voluntari din Garda Națională, care slujesc în infanterie cu jumătate de normă în weekend.


Letonia are doar 7.500 de soldați

Letonia are mai puțin de două milioane de locuitori și se învecinează cu Belarus și Rusia. În prezent, țara baltică are doar 7.500 de soldați în serviciu activ și membri ai Gărzii Naționale, sprijiniți de alți 1.500 de soldați NATO.

Potrivit ministrului Apărării, serviciul militar va fi obligatoriu doar pentru bărbați, începând din anul 2023. Gatis Priede, membru al Gărzii Naționale, a declarat că această decizie este una foarte bună, încurajând ideea. Acesta a mai menționat că această lege ar fi trebuit luată în momentul anexării Crimeii de către Rusia, în 2014.


„Este lucrul corect de făcut: să antrenăm mai mulți rezerviști pentru armata noastră și pentru forța generală a NATO, care încă lipsește foarte mult în regiunea nordului Europei și a Mării Baltice”, a declarat el pentru AFP.


Ministrul leton al Apărării a anunțat că va urma și un proiect de construire a unei baze militare în apropierea orașului Jekabpils, în sud-estul țării, pentru a fi mai aproape de granița cu Rusia decât actuala bază Adazi. Letonia încearcă să ia măsurile de securitate necesare pentru a-și apăra teritoriul și cetățenii săi, deoarece nu se știe cu siguranță care sunt următorii pași ai autorităților de la Moscova.