UE vrea să interzică ţigările electronice aromate

Uniunea Europeană lansează o nouă inițiativă de combatere a fumatului în rândul cetățenilor. UE se luptă de mai bine de 10 ani cu acest viciu. De această dată, UE solicită interzicerea țigărilor electronice aromate. Deocamdată, această măsură este doar o propunere Comisiei UE, însă Executivul european este foarte hotărât ca această măsură să devină realitate.

Excluderea de pe piață a tutunului încălzit ar fi încă un pas în față în lupta contra cancerului, în special în rândul tinerilor.


„Prin eliminarea de pe piaţă a tutunului cu aromă încălzită, facem un pas suplimentar spre realizarea viziunii noastre în cadrul Planului european de luptă împotriva cancerului, care este de a crea o „generaţie fără tutun” în care mai puţin de 5% din populaţie se confruntă cu utilizarea de tutun până în 2040”, a anunţat comisarul pentru sănătate, Stella Kyriakides.


Autoritățile încearcă să transforme fumatul într-o activitate neinteresantă pentru tineri, pentru a le salva viața și pentru ca aceștia să ducă un stil de viață sănătos și să fie feriți de cancerul de plămâni.


„Cu 9 din 10 cancere pulmonare cauzate de tutun, dorim să facem fumatul cât mai neatractiv pentru a proteja sănătatea cetăţenilor noştri şi a salva vieţi”, a insistat Kyriakides.



Țigările electronice depășesc 2,5% din vânzările totale de tutun

Însă, această idee a dat naștere diferitor controverse atât în Europa, cât și în afară. Interdicția pe care UE o propune se atribuie unei singuri categorii de țigări electronice, și anume cele care conțin arome.

Textul măsurii propuse urmează a fi examinat de Consiliul şi de Parlamentul European. Acesta poate fi respins de o majoritate a statelor membre sau a deputaţilor europeni. O directivă trebuie implementată în termen de 8 luni de către fiecare stat membru.

Această inițiativă a devenit mai importantă atunci când potrivit unui raport al Comisiei s-a constatat că vânzările de țigări electronice au înregistrat o creștere. Raportul arată o creştere cu 10% a volumului vânzărilor de produse din tutun încălzit în mai mult de 5 state membre, iar în UE, acest tip de țigări a depăşit 2,5% din vânzările totale de tutun. Aceste procente au fost un rezultat alarmant pentru UE.