Cenușa unui vulcan din Filipine a acoperit întreg orașul

Vulcanul Bulusan din provincia Sorsogon, Filipine a început să erupă duminică. Întregul proces a durat aproximativ 17 minute. În data de 5 iunie, a mai avut loc o asemenea erupție care a acoperit zece sate cu cenuşă.

Duminică dimineaţa, locuitorii din oraşul Juban au fost treziți de sunetele produse de vulcan. Orașul era acoperit complet de cenușă, imaginile fiind ca din poveste.


„Am crezut că plouă, dar când m-am uitat afară era cenuşă peste tot”, a povestit un locuitor, Antonio Habitan.



„Râul nostru era limpede, însă acum are culoarea cenuşii”, a adăugat acesta.


Nu au fost înregistrați răniți în urma erupției vuclanului, însă autorităţile au emis o alertă de „tulburări seismice de slabă intensitate”. La fața locului au fost trimise echipe de intervenție pentru curăța drumurile care au fost acoperite de cenuşă. Polițiștii au fost nevoiți să ghideze circulația din cauza vizibilității reduse, iar cinci zboruri au fost anulate din cauza cenușei.

Biroul pentru gestionarea dezastrelor din Juban a precizat că 366 de locuitor au fost nevoiți să se refugieze în adăposturi de urgenţă, majoritatea fiind evacuați cu câteva zile înainte de erupţie din cauza mai multor cutremure vulcanice. Vulcanul Bulusan a devenit activ în ultimii ani, având o serie de erupţii similare înregistrate în 2016 şi 2017.

Arhipelagul filipinez este situat pe „Cercul de Foc” al Pacificului, cea mai activă zonă vulcanică de pe mapamond şi are peste 20 de vulcani activi.

Cenușa care a acoperit orașul nu a provocat stricăciuni sau pagube de altă natură. Oamenii s-au pus pe treabă de dimineață și au început să își curețe ogrăzile, drumurile și tot ce a acoperit cenușa. Aceasta s-a așezat peste oraș exact ca zăpada. Autoritățile sunt de părere că fenomenul se poate repeta și în viitor, de aceea este bine ca populația și serviciile speciale să fie pregătite pentru a interveni corespunzător.