O biserică veche de 100 de ani din Ucraina a fost incendiată de ruși

Biserica Ortodoxă Ucraineană a anunțat despre tragicul incendiu care a mistuit cea mai veche biserică din Ucraina. Autoritățile dau vina pe soldații ruși care au bombardat regiunea și au distrus lăcașul sfânt.


„La 4 iunie 2022, ca urmare a ostilităților, un incendiu de proporții a izbucnit la Biserica All Saints Skete of the Holy Dormition Sviatohirsk Lavra. Flăcările au cuprins complet biserica”, a anunțat Biserica Ortodoxă Ucraineană.


Momentan nu există informații despre morți sau răniți în urma acestui incident. După ce pe rețelele de socializare au devenit virale imagini și clipuri video în care se vede cum biserica arde ca o torță, consilierul prezidențial ucrainean Mihailo Podoliak a spus că biserica a fost transformată în adăpost pentru ucrainenii care se ascundeau de ostilitățile soldaților ruși


„Un rânjet al «lumii barbare ruse», pentru care nimic nu e sfânt. Ucraina va respinge diavolul înapoi, în spatele Cortinei de Fier”, a scris Mihailo Podoliak într-o postare pe Twitter, alături de imagini cu biserica arzând violent.



Multiple atacuri în zona orașului Sviatohirsk

De la începutul invaziei ruse în Ucraina, forțele armate de la Kremlin au lansat atacuri de mai multe ori asupra regiunii din Donețk unde se află biserica. În urma bombardamentelor din 30 mai câțiva călugări ai bisericii și-au pierdut viața.

La 4 mai, soldații ruși au lansat un atac aerian asupra Bisericii Tuturor Sfinților a Sfintei Adormiri Sviatohirsk Lavra din regiunea Donețk, în urma căruia 7 persoane au fost rănite. Iar la 13 martie loviturile aeriene ale armatei ruse s-au îndreptat spre aceeași zonă avariind mănăstirea, iar persoanele care se adăposteau în biserică au fost rănite.