Surse diplomatice UE au transmis că Ungaria blochează embargoul petrolier prin refuzul de a-l sancționa pe patriarhul rus Kirill

Patriarhul este considerat „un aliat de lungă durată al președintelui rus Vladimir Putin” și „a devenit unul dintre principalii susținători ai agresiunii militare ruse împotriva Ucrainei”, arată propunerea de sancțiuni înaintată statelor membre.

Liderii celor 27 de țări ale UE reuniți luni și marți la summitul de la Bruxelles au ajuns la un acord pentru a-și reduce importurile de petrol rus cu aproape 90% până la finalul anului, pentru a stoarce finanțarea ofensivei ruse împotriva Ucrainei.

Embargoul reprezintă o măsură emblematică a celui de-al șaselea pachet de sancțiuni ale UE ce prevede o extindere a listei negre a UE la aproximativ 60 de personalități, între care șeful Bisericii Ortodoxe Ruse și excluderea a trei bănci ruse din sistemul financiar internațional Swift, între care Sberbank, principala instituție a teritoriului.

Pentru adoptarea sancțiunilor europene este nevoie de unanimitate, iar prim-ministrul ungar Viktor Orban și-a dat acordul cu privire la acest nou pachet de pedepse, care ar urma să fie finalizat miercuri, în cadrul unei reuniuni a ambasadorilor înainte de publicarea sa în jurnalul oficial al UE pentru intrarea sa în vigoare.


Canada sancționează 21 de apropiați ai lui Vladimir Putin, instituții financiare și bănci din Rusia

Canada a vizat marți 21 de apropiați ai liderului de la Kremlin, Vladimir Putin, și patru instituții financiare și bănci din Rusia, într-un nou val de sancțiuni ca represalii pentru invadarea Ucrainei. Ministrul canadian de Externe a indicat că pedepsele au ca scop „sufocarea regimului Putin”. De la începutul războiului, 24 februarie, țara din America de Nord a taxat peste 1.050 de persoane și entități din Rusia, Ucraina și Belarus.


„Vizăm bănci şi oligarhi din anturajul regimului Putin, precum şi pe cea pe care aş numi-o partenera sa", a declarat presei, la Ottawa, ministrul canadian de Externe, Mélanie Joly.


Pe listă se regăsește și Alina Kabaeva, o fostă gimnastă olimpică ce, potrivit presei și opoziției din Rusia, are o relație cu președintele Vladimir Putin, pe care acesta a negat-o în anul 2008.

Conform unui articol recent publicat de Wall Street Journal, care citează oficiali americani, Alina Kabaeva este descrisă de un raport confidențial al serviciilor secrete americane drept o beneficiară a averii șefului de stat rus.

Ea este „președintele consiliului de administraţie al Grupului Naţional Media (NMG), un holding ce deţine acţiuni importante în aproape toate instituţiile mass-media federale majore din Rusia care difuzează propaganda guvernamentală rusă", arată Serviciului European de Acţiune Externă (SEAE).

De asemenea, Canada a adăugat pe această listă de sancțiuni Banca Agricolă Rusă, Investtradebank și două companii de administrare a fondurilor. Activele lor sunt înghețaate, iar membrilor din conducere le este interzisă intrarea pe teritoriul Canadei.