Canada sancționează 21 de apropiați ai lui Vladimir Putin, instituții financiare și bănci din Rusia

„Vizăm bănci şi oligarhi din anturajul regimului Putin, precum şi pe cea pe care aş numi-o partenera sa", a declarat presei, la Ottawa, ministrul canadian de Externe, Mélanie Joly.


Pe listă se regăsește și Alina Kabaeva, o fostă gimnastă olimpică ce, potrivit presei și opoziției din Rusia, are o relație cu președintele Vladimir Putin, pe care acesta a negat-o în anul 2008.

Conform unui articol recent publicat de Wall Street Journal, care citează oficiali americani, Alina Kabaeva este descrisă de un raport confidențial al serviciilor secrete americane drept o beneficiară a averii șefului de stat rus.

Ea este „președintele consiliului de administraţie al Grupului Naţional Media (NMG), un holding ce deţine acţiuni importante în aproape toate instituţiile mass-media federale majore din Rusia care difuzează propaganda guvernamentală rusă", arată Serviciului European de Acţiune Externă (SEAE).

De asemenea, Canada a adăugat pe această listă de sancțiuni Banca Agricolă Rusă, Investtradebank și două companii de administrare a fondurilor. Activele lor sunt înghețaate, iar membrilor din conducere le este interzisă intrarea pe teritoriul Canadei.


Zelenski mulțumește UE pentru sancțiunile impuse Rusiei și cere mai multe

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a mulțumit Uniunii Europene (UE) pentru al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei. El a reînnoit totodată apelurile ca Bruxellesul să impună Moscovei măsuri și mai dure pentru invazia Ucrainei.


„Un al şaptelea pachet ar fi necesar odată ce termenii celui de-al şaselea vor fi implementaţi, a declarat Zelenski într-un mesaj video difuzat marţi seară.

„La final (...), nu ar trebui să existe legături economice semnificative deloc între lumea liberă şi statul terorist", a subliniat el.

„Vom lucra la noi restricţii împotriva Rusiei pentru acest război", a adăugat el.


Datorită boicotului petrolier planificat de UE, Rusia pierde „zeci de miliarde de euro" care nu mai pot fi folosiţi pentru a finanţa masacrul, a afirmat Volodimir Zelenski. Un embargou complet asupra petrolului rusesc ar ajuta de asemenea ţările UE în tranziţia lor spre energii regenerabile, a completat șefului statului ucrainean. Rusia, pe de altă parte, din cauza incapacităţii sale de adaptare, ar avea de suferit economic şi va deveni şi mai izolată, a adăugat el.


SUA salută embargoul european asupra petrolului importat din Rusia

Statele Unite ale Americii (SUA) au salutat marți embargoul asupra importurilor de petrol rusesc decis de cele 27 de state membre ale UE pentru a obstrucționa acest „punct forte al mașinii de război a Rusiei”.

Liderii UE au ajuns la un acord care ar trebui să reducă importurile de petrol rusesc cu aproape 90% până la finalul anului, pentru a întrerupe astfel finanțarea războiului inițiat de Rusia în Ucraina.

Acest embargou asupra țițeiului în șase luni și a produselor rafinate în opt luni este o măsură emblematică, dar și cea mai spinoasă din cel de-al șaselea pachet de sancțiuni europene împotriva Rusiei, blocat până la acest moment de Ungaria.


„Salutăm embargoul propus de UE asupra petrolului rusesc", a declarat presei de la Washington purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane Ned Price, menţionând că Statele Unite, mai puţin dependente decât europenii de energia furnizată de Moscova, au anunţat deja o interdicţie asupra tuturor importurilor de hidrocarburi ruseşti.

„Ştim că există un sprijin larg în rândul aliaţilor şi a partenerilor noştri, aşa cum am văzut din nou din partea UE, pentru a împiedica punctul forte al maşinii de război a Rusiei, şi anume piaţa sa energetică", a adăugat el.

„Suntem uniţi în hotărârea noastră de a menţine presiunea asupra preşedintelui Putin şi a tuturor celor responsabili de acest război", a spus el.