Franța avertizează că procesul de aderare a Ucrianei la Uniunea Europeană va dura „15-20 de ani”

„Trebuie să fim oneşti. Dacă spunem că Ucraina va intra în UE în şase luni, un an sau doi ani, am minţi. Nu ar fi adevărat. Vor fi indubitabil 15 sau 20 de ani, este foarte mult", a declarat Beaune, pentru postul Radio J. „În acest timp, este nevoie de un proiect politic în care ucrainenii pot intra”, a completat acesta.


Președintele Franței, Emmanuel Macron, a explicat joi că eventuala „comunitate politică europeană” pe care a propus-o la începutul lunii mai ar fi „complementară” procesului de aderare la Uniunea Europeană și nu „o alternativă” la acesta. Șeful de stat a prezentat acest proiect pe 9 mai, în fața Parlamentului European, la Strasbourg, în plină dezbatere privind lansarea procesului de aderare a Ucrainei.

Cu acea ocazie, el a afirmat că ar fi nevoie de „decenii” pentru ca Ucraina să adere la UE și sugera că între timp teritoriul ar putea face parte dintr-o „comunitate politică europeană” care ar putea include Regatul Unit, țară ieșită din UE în anul 2022, sau Republica Moldova.


Zelenski: Orice alternativă la aderarea Ucrainei la UE, un compromis între Europa și Rusia

Orice alternativă la aderarea Ucrainei la UE ar fi, în realitate, un „compromis” între Europa și Rusia, a declarat sâmbătă președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, răspunzând astfel inițiativei președintelui Macron de creare a unei „comunități politice europene”.


„Nu avem nevoie de alternative la candidatura Ucrainei la UE, nu avem nevoie de astfel de compromisuri”, a spus Zelenski la Kiev în timpul unei conferinţe de presă comune cu premierul portughez Antonio Costa.

„Pentru că, credeţi-mă, nu ar fi vorba despre compromisuri cu Ucraina în Europa, ci despre un alt compromis între Europa şi Rusia. Sunt absolut sigur. Este vorba despre influenţa şi presiunea politică şi diplomatică a oficialilor şi lobiştilor ruşi asupra deciziei unei ţări europene de a susţine sau nu Ucraina”, consideră preşedintele ucrainean.


Propunerea șefului de stat de la Paris va fi dezbătută la summitul european din 23-24 iunie, dar a fost deja criticată de unii lideri europeni, printre care și președintele lituanian Gitanas Nauseda. Cel din urmă vede această inițiativă expresia lipsei de voință pentru o integrare rapidă a Ucrainei în UE.