Rusia cheltuie peste 300 de milioane de dolari pe zi în invazia din Ucraina

Planul Rusiei era să acapareze întreaga Ucraină în doar câteva zile. La începutul invaziei, din 24 februarie, Vladimir Putin și-a trimis forțele armate ruse dotate cu tot necesarul pentru a cotropi Ucraina și pentru a aduce acasă o victorie glorioasă. Acest lucru însă nu a fost să fie deoarece soldații ucraineni nu s-au lăsat bătuți și au ținut piept invaziei și atacurilor rusești deja a treia lună la rând. Kremlinul se mulțumește cu capturarea unor zone mici din estul Ucrainei.

În luna februarie, cheltuielile totale pentru război ajungeau la 369 miliarde de ruble (5,4 miliarde dolari), în luna martie acestea s-au majorat și au ajuns la 450 miliarde ruble (6,6 miliarde dolari). Luna aprilie a fost cea mai costisitoare lună de război pentru Rusia, cheltuind 628 miliarde de ruble (9,2 miliarde dolari), adică 21 miliarde ruble, echivalentul a 308 milioane dolari pe zi.

Între perioada ianuarie și sfârșitul lunii aprilie 2022, autoritățile de la Moscova au cheltuit 1.681 trilioane ruble (24,6 miliarde dolari) din bugetul statului pentru cheltuelile militare. Banii cheltuiți pentru război sunt de trei ori mai mulți decât cei cheltuiți pentru domeniul educației, mai mult de două ori față de cei cheltuiți pentru sănătate și de zece ori mai mult decât banii cheltuiți pentru conservarea și managementul mediului.


Invazia trupelor ruse din Ucraina

În dimineața zilei de 24 februarie, forțele armate ruse au invadat Ucraina. Vladimir Putin a motivat această acțiune ca fiind o procedură de denazificare și demilitarizare a teritoriului. Soldații ruși au început să bombardeze cele mai mari orașe din Ucraina, să preia controlul din diferite zone și să distrugă clădiri, case, spitale, poduri și orice le-a stat în cale. Mii de oameni nevinovați au decedat în urma invaziei Rusiei.

De-a lungul timpului, UE a elaborat mai multe pachete de sancțiuni la adresa Rusiei. Țările influente au întins o mână de ajutor autorităților din Ucraina care au rămas singure în fața inamicului. În timpul războiului, Ucraina a depus cererea de aderare la Uniunea Europeană. Între timp, Rusia a impus statele din Europa care importă gaze de la ei să le fie achitate în ruble. Polonia și Bulgaria au rămas fără gaz după ce nu au achitat în ruble gazul rusesc. Acum cele două țări vor primi gaz lichefiat din SUA.