Ucraina: Războiul intră într-o „fază prelungită”, potrivit ministrului Apărării

„Rusia se pregăteşte să desfăşoare o operaţiune militară pe termen lung”, a declarat în faţa miniştrilor apărării din Uniunea Europeană (UE) şi secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg.

„Războiul intră într-o fază prelungită”, a adăugat el în acest discurs, al cărui text a fost publicat pe contul său de Facebook.


Potrivit lui Reznikov, trupele ruse își întăresc acum pozițiile în teritoriile pe care le ocupă în regiunile Zaporojie și Herson, pentru „a trece în mod defensiv dacă este necesar”.


„În prezent, principalele eforturi ale Kremlinului se concentrează asupra încercărilor de a încercui şi distruge regruparea forţelor armate ucrainene în regiunile Doneţk şi Lugansk”, în estul ţării, parţial în mâinile separatiştilor pro-ruşi, a continuat el.


Ministrul le-a cerut aliaților occidentali ai Ucrainei mai multă coordonare în livrările de arme către Kiev, „pentru a ne elibera teritoriile cât mai curând posibil”. Totodată, acesta a indicat și că armata rusă desfășoară „ofensive de-a lungul întregii linii de contact” în regiunea Donețk și parțial în regiunea vecină Lugansk.


Livrările de arme ale Franței vor crește „în intesitate”

Franța își va intensifica livrările de arme către Ucraina „în zilele și săptămânile următoare”, i-a promis marți președintele Emmanuel Macron omologului său Volodimir Zelenski. Șeful de stat francez a confirmat angajamente în acest sens anunțate la finalul lunii aprilie.

Republica Franceză a livrat mai bine de 800 de tone de ajutor umanitar Ucrainei de la începutul ofensivei ruse pe 24 februarie, între care 13 vehicule de salvare suplimentare în acest weekend.

Cei doi președinți au „evocat garanţiile de securitate pe care Franţa le-ar putea aduce Ucrainei în cadrul unui acord internaţional, în scopul de a asigura respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a ţării”.

În data de 12 mai, Zelenski i-a reproșat lui Macron că vrea să îi asigure „o portiță de ieșire” lui Vladimir Putin în conflict. Liderul de la Kiev a estimat că „nu este nevoie să îi facă concesii politice” Rusiei. Atunci, președinția a replicat că Macron „nu a discutat niciodată cu șeful de la Kremlin fără acordul președintelui Zelenski”.


România, soluția Ucrainei în „războiul cerealelor”

Macron și Zelenski au mai discutat marți despre „căile posibile de a permite exporturile de cereale ucrainene, de care depinde o mare parte a lumii pentru alimentaţie”.

Ucraina, unul dintre primii producători mondiali de cereale, se confruntă cu o blocadă navală totală din partea Rusiei, îndeosebi a portului Odesa, acesta fiind unul dintre principalele puncte de ieșire pentru exporturile sale. România, țară vecină, reprezintă una dintre soluțiile posibile, prin transferul cerealelor cu trenuri, camioane sau barje și încărcarea lor în portul Constanța.