Ajutor militar din partea Germaniei pentru Ucraina

Obuzierele autopropulsate care vor fi livrate Ucrainei sunt tunuri de tip Howitzer modelul Panzerhaubitze 2000 și sunt considerate cele mai puternice și eficiente arme pe care le deține armata germană în prezent.

Aceste obuziere au proprietatea de a lovi ținta care se află până la 40 de kilometri distanță. Totodată, Germania va livra și muniția pentru tunurile Howitzer.

Armamentul va fi scos din inventarele armatei germane și vor fi livrate Ucrainei în următoarele săptămâni, după ce acestea vor trece printr-un proces de mentenanță, a menționa ministrul german al Apărării. De asemenea, în jur de 20 de militari ucraineni vor ajunge săptămâna viitoare pentru a începe antrenamentul și cunoașterea lucrului cu noile arme.

Parlamentul din Germania a aprobat la sfârșitul lunii aprilie o rezoluție cu privire la livrarea armamentului greu pentru Ucraina. Decizia a fost considerată o schimbare majoră a politicii Germaniei ce face referire la exporturile de armament pentru o țară care se află în război. Ajutorul militar va cuprinde și 50 de sisteme antiaeriene mobile Gepard.