Ungaria va plăti în ruble gazul rusesc

”85% din aprovizionarea noastră cu gaze provine din Rusia, iar 65% din aprovizionarea cu petrol provine din Rusia. De ce? Pentru că acest lucru este determinat de infrastructură. Nu este pentru distracţie, nu am ales situaţia aceasta”, a declarat Peter Szijjarto, pentru CNN.

Ministrul spune că din păcate țara nu are o altă opțiune și se văd nevoiți să se folosească de gazul și petrolul din Rusia, cel puțin pentru următorii câțiva ani.

După invazia din Ucraina și sancțiunile adoptate de UE la adresa Rusiei, Moscova a creat un sistem prin care toți cei care consumă gaz tre buie să își deschidă două conturi bancare la Gazprombank – un cont în valută şi un cont în ruble. Achitările sunt făcute în valută străină (dolari sau euro),după care sunt convertite de Gazprombank în contul de ruble.


Unele țări s-au supus noilor modificări

Potrivit unui document publicat de Comisia Europeană săptămâna trecută, câteva țări care cumpără gaze naturale din Rusia se pare că respectă noile reguli impuse de autoritățile de la Kremlin, fără a crea tensiuni la nivel de legislaţie a Uniunii Europene.

Experţii în sancţiuni spun că sistemul de plată din Rusia le permite să acceseze veniturile din energie, în pofida sancţiunilor aplicate valutelor străine.

Potrivit CNN, procesul de achitare este extrem de neclar din punct de vedere legal, iar această schemă îi oferă un avantaj politic lui Putin, deoarece practic obligă țările să accepte schema lui şi să plătească energia provenită din Rusia în ruble.