Primul caz de infectare la om cu gripa aviară H3N8

Tulpina H3N8 este cunoscută ca fiind contagioasă pentru cai, câinii şi foci, însă nu a fost depistat înainte vreun caz la oameni.

Ministerul Sănătăţii din China a anunțat marţi că un băiat în vârstă de patru ani din provincia chineză Henan a fost testat pozitiv la tulpina H3N8 după ce a fost internat la spital cu febră şi alte simptome la începutul lunii aprilie.

Familia băiețelului creşte pui şi locuieşte într-o zonă în care se găsesc raţe sălbatice. Ministerul Sănătăţii a mai menționat că pacientul a fost infectat direct de păsări și că nu s-a constatat nicio altă infectare în rândul familiei băiețelului infectat.


Tulpina H3N8 ar fi provocat pneumonie fatală

Ministerul susține că riscul de infectare pe scară largă este redus. Însă, autoritățile atenționează populația să se adreseze la medic în cazul în care au febră sau simptome specifice respiratorii și să nu se apropie de păsările moarte sau bolnave.

Cazurile în care gripa aviară a fost transmisă de la om la om au fost destul de rare. Tulpinile H5N1 şi H7N9, care au fost depistate în anul 1997, respectiv anul 2013, au fost cauzele principale ale cazurilor de infectare la oameni cu gripă aviară, potrivit Centrului pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor din SUA (CDC).

Tulpina H3N8 ar fi provocat pneumonie fatală la peste 160 de foci ce trăiau de-a lungul coastelor americane în anul 2011, potrivit unui studiu american publicat în 2012.