Turcia: Erdogan avertizează în legătură cu amenințările împotriva statutului Moscheei Al-Aqsa

Preşedintele Erdogan a indicat pe contul său de Twitter că i-a spus omologului său israelian, Isaac Herzog, într-o conversație telefonică, „faptul că Moscheea Al-Aqsa a fost atacată de grupuri fanatice după rugăciunile de dimineaţă ieri şi cu o zi înainte..., precum şi tensiunea din Gaza ne-au sporit tristeţea”.


„În această perioadă sensibilă, aş dori să subliniez încă o dată necesitatea de a nu permite provocări şi ameninţări împotriva statutului şi spiritualităţii Moscheei Al-Aqsa", a completat preşedintele turc.

Violențe la Ierusalim, tir de rachetă spre Israel și lovituri asupra Fâșiei Gaza

Incidentul a intervenit la aproximativ un an după ce tensiuni asemănătoare au declanșat un conflict de 11 zile între Israel și grupurile armate din enclava palestiniană Gaza. Israelul a dat, marți dimineață, prima lovitură aeriană asupra Fâșiei Gaza, după alte câteva de luni, ca răspuns la un tir de rachetă dinspre enclava palestiniană.


„O rachetă a fost trasă din Fâşia Gaza asupra teritoriului israelian şi a fost interceptată de sistemul de apărare Iron Dome", a anunţat armata israeliană într-un comunicat.

Nouă eră în relația Israel-Turcia

Israelul şi Turcia au anunţat o nouă eră în relaţia lor, după mai bine de un deceniu de ruptură diplomatică, după vizita istorică a lui Isaac Herzog la Ankara în martie.

Preşedintele Erdogan, apărător fervent al cauzei palestiniene, a criticat în trecut politicile israeliene faţă de palestinieni. Turcia menține legături strânse cu Hamas, mișcare islamistă care controlează Fâșia Gaza din anul 2007.