Mariupol: Soldații asediați „își trăiesc poate ultimele zile”

„Inamicul este de zece ori mai numeros decât noi", a spus Sergii Volina, comandantul Brigăzii 36 a Marinei naţionale, retrasă în vastul complex siderurgic Azovstal din Mariupol (sud-estul Ucrainei), asediat de forţele ruse.

„Facem apel şi îi implorăm pe toţi liderii lumii să ne ajute. Le cerem să folosească procedura de extragere şi să ne ducă pe teritoriul unei ţări terţe", a adăugat el.


Conform comandamentului Volina, armata rusă are „avantajul în aer, în artilerie, în forțe terestre, în echipamente și în tancuri”.


„Apărăm doar un punct - uzina Azovstal - unde pe lângă militari mai sunt şi civili care au devenit victime ale acestui război", a continuat el.

Ucraina respinge ultimatumul dat de Rusia pentru predarea soldaților din Mariupol

Rusia le-a cerut marți ultimilor apărători ai orașului Mariupol să pună capăt „rezistenței lor fără sens”, promițând că, dacă se predau, „viața le va fi salvată” luptătorilor ucraineni retrași în complexul Azovstal.

Ucraina a respins ultimatumul. Premierul ucrainean Denis Şmihal a declarat televiziunii americane ABC, citată de Reuters, după ce trecuse ora 03.00 GMT fixată de Moscova pentru capitularea în oraşul-port de la Marea Azov, că Mariupolul "încă nu a căzut".

Ministerul rus al Apărării a dat un ultimatum forțelor ucrainene care încă luptă în orașul asediat Mariupol să depună armele până duminică la ora 6:00, ora Moscovei (03:00 GMT, 6:00, ora României), pentru a avea „garanţia că rămân în viaţă". „Este singura lor şansă", arăta un mesaj pe Telegram, preluat de AFP. Şmihal a asigurat că „forţele noastre militare, soldaţii noştri sunt încă acolo. Vor lupta până la capăt".