De ce nu a plecat Zelenski din țară

Din 24 februarie, ziua în care soldații ruși au început invazia pe teritoriul Ucrainei, președintele țării, Vladimir Zelenski, a refuzat să plece și să își lase poporul său în voia sorții. Acesta a rămas în Kiev și a luptat alături de alți oameni contra inamicului. Liderul ucrainean a spus că s-a gândit cu calm asupra deciziei și a ales să rămână.

„Când toată lumea îţi spune că trebuie să pleci, trebuie să te gândeşti. Înainte de a face ceva, analizez situaţia. Întotdeauna am făcut-o cu calm, fără haos", a declarat Zelenski.

"S-ar putea să nu fiu cel mai puternic războinic. Dar nu sunt dispus să trădez pe nimeni".

Soția și copiii săi l-au susținut și l-au înțeles în alegerea făcută. Acesta le-a explicat că nu poate să își părăsească țara pentru că este președintele ei și trebuie să fie alături la bine și la rău și de el depinde viața a milioane de ucraineni.


Ucrainenii nu sunt gata să cedeze vreo parte a țării pentru pace

„Nu vreau să mă dau drept un erou. Îmi iubesc familia. Vreau să mai trăiesc mulţi ani, dar alegând între a fugi sau a fi alături de poporul meu, bineînţeles că sunt gata să-mi dau viaţa pentru ţara mea".

Zelenski a declarat că ar merge la compromis și ar fi gata să se întâlnească cu preşedintele rus Vladimir Putin pentru a duce tratative și pentru a pune capăt războiului care ține de aproape 2 luni. Șeful statului însă a afirmat că oficialii ucraineni nu sunt pregătiţi să renunţe la vreo parte a Ucrainei pentru a finisa acest război.

„Nu am crezut niciodată că acest drept este atât de costisitor. Acestea sunt valori umane. Pentru ca Rusia să nu aleagă ce ar trebui să facem şi cum îmi exercit drepturile. Acest drept mi-a fost dat de Dumnezeu şi de părinţii mei", a mai spus Zelenski.