Vladimir Putin: Cum poate fi judecat pentru crimele de război?

Joe Biden a cerut din nou luni ca Vladimir Putin să fie judecat pentru crime de război în urma masacrului de la Bucea, un orășel de lângă Kiev. Un astfel de proces ar fi dificil și s-ar putea derula în mai multe moduri, conform The Guardian.


„Poate că vă amintiţi că am fost criticat pentru că l-am numit pe Putin criminal de război. Ei bine, adevărul este, aţi văzut ce s-a întâmplat în Bucha, aceste lucruri îi garantează… că este criminal de război”, a afirmat Joe Biden, potrivit cotidianului The Washington Post şi postului de televiziune Sky News.

„Trebuie să adunăm dovezi, trebuie să continuăm să oferim Ucrainei armele de care au nevoie pentru a continua să lupte, trebuie să obţinem toate detaliile pentru a organiza un proces pentru crime de război. Acest tip este brutal. Ceea ce s-a întâmplat în Bucha este revoltător şi a văzut toată lumea. Cred că este o crimă de război. Trebuie tras la răspundere”, a subliniat acesta.

Cum poate fi constituit un caz de judecată pentru crime de război?

Jake Sullivan, consilierul american pentru securitate națională, a declarat luni presei că există patru surse principale de dovezi: informații adunate de SUA și de aliații săi, inclusiv de la agențiile de informații, eforturile interne ale Ucrainei de a documenta crimele, materiale de la organizații internaționale, inclusiv ONU și ONG-uri, relatări ale presei internaționale independente, inclusiv fotografii, interviuri și documentație.


Este președintele rus responsabil pentru acțiunile soldaților săi?

Procurorii ar putea acuza că Vladimir Putin și cercul său de apropiați au comis o crimă de război ordonând direct un atac ilegal ori prin faptul că știau că se comit crime și nu au acționat pentru a le preveni. În cazul în care este ceva izolat, poate fi greu de dovedit, însă dacă se repetă la scară largă în Ucraina, devine concludent.


„Trebuie să dovedești că au știut, că ar fi putut să știe sau ar fi trebuit să știe. Există un risc real ca în trei ani să ajungi la procesele unor oficiali de nivel mediu iar principalilii responsabili pentru această teroare - Putin, Lavrov, ministrul apărării, oamenii de informații, militarii și finanțatorii care o susțin - vor scăpa”, a declarat pentru Associated Press, Philippe Sands, profesor la University College London.

Liderul de la Kremlin poate fi judecat pentru alte acuzații?

Ar fi simplu ca Vladimir Putin să fie judecat pentru agresiune, după ce a declanșat un război neprovocat împotriva Ucrainei. Curtea penală internațională (ICC), primul tribunal din lume pentru crime de război, nu are jurisdicție asupra Rusiei pentru agresiune, dat fiind că Rusia nu este stat membru semnatar.

În luna martie anul curent, zeci de avocați și politicieni, chiar și ministrul de Externe ucrainean, Dmyto Kuleba, și fostul premier britanic Gordon Brown, au lansat o campanie pentru a crea un tribunal special care să judece Rusia pentru agresiunea din Ucraina.

Un astfel de proces ar dura mulți ani. Amintim că tribunalul penal internațional pentru fosta Iugoslavie l-a pus sub acuzare pe Slobodan Milosevic în 1999 și l-a arestat în 2001. Procesul său a început în 2002 și era încă în desfășurare când acesta a murit la Haga, în 2006.


Ce sunt crimele de război?

ICC le definește drept „încălcări grave” ale Convențiilor de la Geneva, un set de legi umanitare care trebuie respectate pe timp de conflict militar. Jonathan Hafetz, un savant în drept penal internațional și în securitate națională a declarat agenției de presă Reuters că executarea civililor, așa cum se acuză că s-ar fi petrecut în Bucea, este o „crimă de război în esență”. Rusia continuă să-și nege vinovăția.


Kiev: Aproximativ 5.000 de crime de război comise de ruşi sunt investigate în Ucraina

Aproximativ 5.000 de crime de război comise de armata rusă sunt în prezent investigate în Ucraina, a declarat procurorul general ucrainean Irina Venediktova.


„Chiar şi într-o situaţie atât de crudă, crimele de război sunt pe primul loc pe spectru, urmate de crimele împotriva umanităţii şi genocidul”, a declarat Venediktova, citată de Kyiv Independent.

„Procurorii conduc o anchetă pentru un fapt înfiorător de torturare, ucidere şi tentativă de ardere a cadavrelor a 6 civili în Bucha. Dosarul penal este pornit în temeiul articolului 438 din Codul penal (Încălcări ale legilor şi obiceiurilor războiului)”, a adăugat ea marţi pe Twitter.

„Sub îndrumarea procurorilor, se desfăşoară o anchetă preliminară pentru încălcări ale legilor şi obiceiurilor războiului şi încălcări ale dreptului internaţional umanitar. Ocupanţii au încercat să ardă cadavrele a şase civili torturaţi şi ucişi în Bucha", a spus ea.

320 de civili au fost împușcați la Bucea de ruși

Primarul orașului Bucea a declarat pentru BBC că aproape 320 de civili au fost omorâți de trupele ruse în timpul ocupării orașului. Anatoli Fedoruk a afirmat că a asistat personal la execuțiile mai multor persoane de către forțele Moscovei.


„Am văzut mai multe episoade”, a spus Fedoruk. „Au fost trei maşini cu civili care încercau să se evacueze spre Kiev şi s-a tras asupra lor cu brutalitate. Era o femeie însărcinată al cărei soţ ţipa cerând să nu o împuşte, dar au împuşcat-o cu brutalitate”, a completat oficialul.


Fedoruk a mai susţinut că armata rusă a vânat politicieni locali în timpul ocupaţiei lor. El i-a cerut ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, care a negat acuzaţiile de crime de război comise de soldații ruși, „să vină în oraşul Bucea şi să vadă trupurile morţilor şi să privească în ochi familiile, mamele, soţii, copiii care au rămas orfani”.