Președintele Volodimir Zelenski a susținut că mai mulți afaceriști ruși i-au propus ajutor financiar

În cadrul unui interviu prin videoconferinţă cu mai multe mass-media ruse, Volodimir Zelenski a spus că a primit „semnale” din partea mai multor afaceriști ruși, printre care miliardarul Roman Abramovici, apropiat al președintelui rus Vladimir Putin vizat de sancțiunile Uniunii Europene și ale Mării Britanii.


„Am primit semnale de la el şi de la alţi câţiva oameni de afaceri, care ne propuneau:„putem ajuta într-un fel sau altul, putem face ceva”, a spus liderul de la Kiev.

„Unii au spus că sunt gata să ajute la reconstruirea ţării după război."Suntem pregătiţi să ne transferăm afacerile în Ucraina, locuim în Anglia sau undeva în Elveţia, ne dorim. Dar ce putem face pentru a nu mai figura pe lista sancţiunilor?”, a completat el.

„Anumite persoane nu vor să îşi dea numele şi spun că vor să ne ajute armata, fiind în acelaşi timp cetăţeni ai Federaţiei Ruse”, a mai spus șeful de stat.

Zelenski i-ar fi cerut lui Biden să nu-l sancționeze pe Ambramovici

Președintele Zelenski a dat asigurări că, fie ce oameni de afaceri sunt gata să vină în întâmpinarea Ucrainei, Kievul este gata „să le asigure siguranță”.


„Vorbesc în mod specific despre sancţiunile din statul nostru. Putem discuta, putem discuta despre schimbarea cetăţeniei acestor persoane”, a adăugat el, marcând că nu este „obligatoriu să fie făcută public”.


The Wall Street Journal a scris că președintele ucrainean i-ar fi cerut mieruri omologului său american, Joe Biden, să nu-l sancționeze pe Roman Abramovici, argumentând că oligarhul ar putea juca un rol în negocierile de pace dintre Ucraina și Rusia.