FSB cere interzicerea platformelor Facebook și Instagram în Rusia

„Activităţile Meta (compania-mamă a Facebook şi Instagram) sunt îndreptate împotriva Rusiei şi a forţelor sale armate. Cerem interzicerea sa şi obligaţia de a aplica această măsură imediat”, a declarat un purtător de cuvânt al FSB, Igor Kovalevski.

Un procuror a solicitat interzicerea Meta din cauza unor semne evidente de activitate extremistă. Totuși, a fost cerută să se facă o excepție în cazul aplicaţiei de mesagerie WhatsApp, care tot aparţine companiei Meta.

Autoritățile ruse au cerut la 11 martie recunoașterea companiei americane Meta ca fiind o organizaţie extremistă. Acest demers ar fi deschis procedura de interzicere a funcționării acestor platforme sociale pe teritoriul Rusiei. Cererea a venit după ce Meta a permis publicarea și distribuirea mesajelor și imaginilor din Ucraina, acolo unde trupele armate rusești au invadat zeci de orașe, au distrus și au ucis civili ucraineni.


Instagram şi Facebook a fost blocat în Rusia

Potrivit parchetului rus, intenția companiei Meta ar fi de a instiga la ură și crimă față de poporul rus. Potrivit agenţiei de presă din Rusia, TASS, un reprezentant al companiei Meta ar fi declarat luni la tribunal că aceasta şi-ar fi modificat regulamentul pentru a interzice „rusofobia şi apelurile la violenţă”.

Site-urile de socializare Instagram, Facebook și Twitter au fost blocate în Rusia. Acestea nu pot fi accesate dacă nu se utilizează o reţea virtuală privată (VPN). Totodată, Rusia a blocat zeci de site-urile de știri ruse şi din afară, printre care și BBC.

Săptămâna trecută, serviciul de reglementare a telecomunicaţiilor din Rusia, Roskomnadzor, a învinuit compania americană Google şi serviciul său video YouTube că ar fi realizat activităţi „teroriste”.