Alegerile din Turkmenistan au fost câștigate de fiul actualului președinte

Serdar Berdîmuhamedov, în vârstă de 40 de ani, a câştigat scrutinul din 12 martie cu 73% din voturi, a transmis Comisia Electorală Centrală a Turkmenistanului.



  • Turkmenistanul este considerată una dintre cele mai închise ţări ale lumii.

  • Este o țară bogată în gaz, cu aproximativ 6 milioane de locuitori și care se învecinează cu Iranul și cu Afganistanul în sud.

  • Nu are o opoziție politică puternică.

  • Alte opt persoane au candidat pentru funcția de președinte. Confrom Constituţiei turkmene, preşedintele este ales pentru un mandat de şapte ani.



Kurbangulî Berdîmuhamedov vrea să rămână la putere

Serdar Berdîmuhamedov este supranumit de mass-media locală drept „fiul naţiunii", în timp ce tatăl său de 64 de ani, care vrea să rămână la putere ca președinte al Camerei Superioare a Parlamentului, este cunoscut ca „Protectorul” sau „Arkadag”.

Celebru pentru aparițiile sale pe bicicletă, la sală sau călare, în jurul fostului șef de stat s-a construit un cult al personabilății. Cunoscut în Occident pentru aparițiile sale televizate inedite, cum ar fi cea în care compune rap patriotic alături de nepotul său, luna trecută, Gurbangulî Berdimuhamedov şi-a anunţat din senin retragerea în favoarea „generaţiei tinere".