Elveția, prima țară care a decis să nu se alinieze sancțiunilor occidentale care vizează Rusia

Elveția a decis, joi, să nu se anilieze sancțiunilor occidentale împotriva Rusiei, dar a anunțat că va lua măsurile necesare pentru a evita să fie utilizată ca bază pentru ocolirea lor de către Moscova.


„Din raţiuni de neutralitate”, Elveţia, după anexarea Peninsulei Crimeea în 2014, nu a preluat direct sancţiunile adoptate la acea vreme de UE împotriva Rusiei, a declarat președintele elvețian, Ignazio Cassis în timpul unei conferințe de presă.


În schimb, guvernul țării a emis „o ordonanţă menită să împiedice ocolirea sancţiunilor UE via Elveţia”, a spus Cassis, la finalul unei reuniuni extraordinare. Totodată, Elveția a făcut o listă cu persoane și companii ruse cu care intermediarii financiari nu sunt autorizați să stabilească noi relații de afaceri. Dacă aceste legături există deja, ele vor necesita autorizare.


Guvernul vrea să continue această cale de mijloc

Țara a făcut, de asemenea, măsuri pentru a împiedica ocolirea sancțiunilor internaționale împotriva Rusiei pe piața financiară elvețiană, așa încât unele operațiuni vor trebui și ele să fie autorizate.

Consiliul Federal a hotărât să continue această cale de mijloc și după atacul Rusiei către Ucraina pentru că „neutralitatea nu înseamnă indiferență”, potrivit șefului de stat elvețian.


„Sancţiunile UE adoptate ieri (miercuri) trebuie să fie integrate în această ordonanţă sub formă de măsuri menite să împiedice ocolirea lor. Unele măsuri vor fi întărite, în special în domeniul financiar”, a adăugat el.


Trebuie menționat că stânga elvețiană a fost de părere că aceste măsuri sunt timide, în timp ce pentru dreapta populistă UDC, grup politic ce dispune de cele mai multe mandate în Parlament, merg prea departe. Decizia Elveției este importantă, deoarece are un rol puternic în piața financiară din Europa. Prezența afaceriștilor ruși în Elveția a crescut în ultimii ani.