Spălatul toaletelor, singurul loc de muncă pentru femeile afgane

Primarul Kabulului a emis un nou ordin prin care sute de femei afgane din administrație au rămas fără un loc de muncă. La momentul actual, mai puțin de o treime (27%) din cei 2.390 de angajați ai administrației locale sunt femei.

„Inițial, le-am permis tuturor femeilor să vină la serviciu, dar apoi Emiratul Islamic (denumirea oficială a talibanilor) a decis ca ele să nu mai lucreze”, a spus Nohmani.

Cu doar câteva zile în urmă, fostul Minister al Femeilor din guvernul afgan, ce a fost fondat în anul 2001 după alungarea talibanilor, a fost desființat și înlocuit de Emiratul Islamic din Kabul cu un alt minister, numit „Minister al Virtuților și Viciilor”, acesta fiind un fel de poliție morală/spirituală talibană.


Talibanii au declarat în Afganistan, Emirat Islamic

În anii 1990, în perioada regimului taliban din trecut, Ministerul Virtuților și Viciilor era departamentul care punea în aplicare interpretarea extremistă a legii islamice în Afganistan – execuții publice sau mutilări.

Colegiile și liceele au fost redeschise în Afganistan, însă doar pentru băieți. Ministerul Educaţiei din Kabul a anunțat, la doar zece zile după redeschiderea universităţilor private din Afganistan, că „toţi profesorii bărbaţi şi elevii de gen masculin” din ciclul secundar îşi vor începe activitatea, fără a preciza nimic despre fete.

Luna trecută, talibanii au preluat controlul în Afganistan și l-au declarat Emirat Islamic. Noul guvern interimar este format doar din bărbați, lideri proeminenți ai talibanilor, unii dintre ei cunoscuți pentru atacurile împotriva forțelor SUA în urmă cu două decenii.