Certificatul digital COVID-19, obligatoriu în școlile și transportul comun din Italia

Certificatul digital COVID va fi obligatoriu pentru a fi prezentat în anumite mijloace de transport publice şi private până la sfârșitul acestui an. Obligatoriu va fi și la bordul avioanelor cu zbor intern, nave şi feriboturi pentru transportul între regiuni.

Certificatul este necesar şi pe trenurile Intercity, Intercity Night şi High Speed, dar şi în autobuzele care efectuează rute care leagă două sau trei regiuni.

Documentul însă nu este obligatoriu pentru transportul public local, în zona albă şi în cea galbenă. Măsura purtării măștii de protecție rămâne în continuare în vigoare.

Teste gratuite asigurate de Ministerul Educației

Personalul care activează în instituțiile de învățământ, profesori, portarii, personal tehnic şi administrativ sunt obligați de la 1 septembrie, să prezinte certificatul digital. Persoanele care încă nu s-au vaccinat din anumite motive de sănătate, vor fi asigurați cu teste gratuite achitate de Ministerul Educaţiei.

Restul lucrătorilor care nu vor prezenta certificatului verde, la 5 zile de absenţă nejustificată, se vor alege cu suspendarea contractului de muncă şi a salariului, anunță autoritățile italiene.

Din 1 septembrie până pe 13 septembrie, certificatul digital va fi verificat cu ajutorul unei aplicaţii, iar după aceasta va urma o procedură automatizată care va ușura procesul de verificare.