Ofiterii de la Departamentul Portuar al Politiei din New York au fost contactati miercuri, in jurul orei locale 13.45 (20.45 ora Romaniei), ca o persoana pluteste in zona Manhattanului. Victima, care s-a dovedit a fi judecatoarea in varsta de 65 de ani, a fost scoasa din apa si dusa pe tarm, unde medicii nu au putut decat sa constate decesul.

Politia ancheteaza cum a ajuns femeia in rau, dar deocamdata nu exista semne ale unei agresiuni. Sotul sau a identificat cadavrul.
Sheila Abdus-Salaam, prima femeie musulmana devenita judecator in SUA Incepand din 2013, Abdus-Salaam a devenit unul dintre cei sapte judecatori care servesc la Curtea de Apel a statului New York.

Anterior, ea a fost timp de patru ani un judecator asociat la o divizie a Curtii Supreme din stat, iar timp de 15 ani a fost reprezentant pentru Manhattan al Curtii Supreme a New Yorkului. Ea a lucrat si ca avocat.

Directorul Institutului pentru Studii Musulmane Americane, Zakiyyah Muhammad, a declarat ca a fost prima femeie judecator musulman din Statele Unite.

Guvernatorul de New York, Andrew Cuomo, a declarat intr-un comunicat ca Abdus-Salaam a fost un pionier, cu o “busola morala de nezdruncinat”. “Judecatorul Sheila Abdus-Salaam a fost un jurist care serveste ca model, a carei viata in serviciul public a urmarit un New York mai corect si mai drept pentru toti”, a adaugat el.

La Curtea de Apel, Abdus-Salaam a fost una dintre vocile liberala cele mai de incredere si mai constante, fiind in mod regulat de partea celor vulnerabili – cei saraci, imigrantii, persoanele cu boli psihice – in fata intereselor puternice. Tindea sa le dea dreptate partilor care suferisera rani si dadeau in judecata mari corporatii pentru frauda, incalcarea contractelor sau neglijenta.

Abdus-Salaam a crescut la Washington, intr-o familie saraca ce avea sapte copii. Ea a absolvit Universitatea Columbia in 1977 si a devenit avocat din oficiu, apoi Procuror General Adjunct. Intr-unul dintre primele ei cazuri, a castigat un proces antidiscriminare pentru peste 30 de femei soferi de autobus din New York City carora li se refuzasera promovari.