Politician si "om al sistemului", Pence ocupa functii publice importante de 16 ani - intai ca membru al Camerei Reprezentantilor, apoi guvernator al statului Indiana - si reprezinta aripa profund conservatoare a Partidului Republican.

In varsta de 57 de ani, Mike Pence este unul dintre cei sase copii ai unei familii de catolici irlandezi din Indiana. Influentat de orientarea democrata a parintilor, in tinerete l-a considerat un erou al sau pe John F. Kennedy. In anii '80, insa, sub influenta presedintiei Reagan, s-a alaturat curentului republican din politica americana si a gazduit o emisiune radiofonica la un post conservator. Tot in 1985 s-a casatorit si are, cu sotia sa Karen, trei copii.

In actualele alegeri, Mike Pence a fost considerat "alegerea sigura" pentru a fi partenerul lui Donald Trump pentru Casa Alba, din partea unui Partid Republican ai carui lideri moderati s-au dezis de candidatul ales si au intrat in conflict deschis cu acesta. Ca vicepresedinte ales, Pence este vazut drept punctul de stransa legatura intre Casa Alba si partid/electoratul republican traditional.

El a ajuns in aceasta ipostaza prin cariera politica pe care si-a construit-o. A incercat de doua ori sa intre in Congres, in 1988 si in 1990, iar dupa cariera media din anii '90 a candidat cu succes in 2000, obtinand un loc in Camera Reprezentantilor, pe care l-a pastrat pana in 2013. In 2009, a fost printre primii care si-au exprimat sustinerea pentru curentul profund conservator Tea Party. A ocupat mai multe pozitii in fruntea partidului, iar in 2012 a fost ales Guvernator al statului Indiana.

In locul sau de obarsie, el a promovat cu succes cele mai mari reduceri de taxe din istoria statului Indiana si a promovat educatia, dar a si starnit controverse printr-o serie de initiative legislative referitoare la abort si libertatile religioase.

Se declara "crestin, conservator, republican - in aceasta ordine".

Cititi continuarea pe HotNews.ro.