Dispozitivul foarte mobil, de tip HIMARS, al armatei americane a vizat si a atins vineri o unitate tactica si o cladire apartinand Statului Islamic, a declarat sambata maiorul Josh Jacques, un purtator de cuvant al Comandamentului Central al Statelor Unite (CENTCOM).

Brett McGurk, emisarul presedintelui Barack Obama pentru lupta impotriva Statului Islamic, a anuntat ca armata americana a atins tinte ale gruparii jihadiste cu acest sistem "nou mobilizat".

Detasamentul, care permite Statelor Unite sa atinga o tinta "cu un inalt grad de precizie si o raza de actiune semnificativ superioara", a fost mobilizat in Turcia in vederea sustinerii coalitiei internationale conduse de Statele Unite, a anuntat Josh Jacques, scrie News.ro.

"HIMARS este remarcabil prin capacitatea sa de a reduce potentiale pagube colaterale atunci cand atinge tinta, dintr-un unghi inalt, are o unda de soc relativ slaba raportat la rezultatul obtinut si functioneaza in orice conditii meteorologice", a adaugat maiorul.

Ambasada americana la Ankara a apreciat, intr-un mesaj postat pe Twitter, ca este vorba despre o "noua etapa a cooperarii turco-americane in lupta impotriva Statului Islamic".

Sistemul de tip HIMARS a fost deja utilizat in cadrul unor operatiuni in Irak si Afganistan.

"Atacurile de precizie efectuate cu HIMARS sunt similare atacurilor aeriene (...) ale coalitiei", a precizat Josh Jacques.