„Rusii planuiesc sa faca multe lucruri pe care le au in cap de ceva timp”, a declarat un fost ambasador american in Ucraina, Steven Pifer, in prezent consultant la centrul de reflectie Brookings Institution.

Kremlinul a amenintat in repetate randuri ca va instala rachetele de tip Iskander-M in Kaliningrad, in replica la scutul antiracheta. „Din toate punctele de vedere, desfasurarea de rachetele Iskander in regiunea Kaliningrad este acum inevitabila”, a declarat un expert de la Centrul pentru Analiza Strategiilor si Tehnologiilor, Mihail Barabanov, care consiliaza Ministerul rus al Apararii. El a precizat sa demersul ar putea fi pus in aplicare pana in 2019, conform Reuters.

Rachetele balistice Iskander au inlocuit rachetele sovietice Scud. Sistemul consta in doua rachete ghidate, cu o raza de actiune de pana la 500 de kilometri, ce pot transporta ogive conventionale sau nucleare. Rusia a desfasurat de doua ori rachete Iskander la Kaliningrad pentru exercitii, dar le-a retras ulterior. Dupa ce Statele Unite au declarat operationala baza de la Deveselu, presedintele Vladimir Putin a avertizat ca Romania si Polonia ar putea fi vizate de rachete ruse, relateaza stirileprotv.ro.