Prezent la Forumul economic mondial de la Davos, Elvetia, premierul olandez a atras atentia asupra intensificarii fluxului de imigranti in Europa odata cu venirea primaverii, ceea ce ar putea duce la o distrugere ireparabila a sistemului Schengen, in contextul in care deja din ce in ce mai multe state europene impun controale la frontiera.

Rutte a adaugat ca, desi s-au inregistrat niste erodari in sistemul de libera-circulatie, zona Schengen poate fi salvata doar daca statele UE convin asupra necesitatii de a inlocui sistemul Dublin deficitar, in baza caruia imigrantii trebuie sa-si depuna solicitarile de azil in primele state UE in care intra, scrie MEDIAFAX.

Din 4 ianuarie, in Suedia au intrat in vigoare controalele de identificare a persoanelor care intra pe teritoriul tarii din Danemarca, ca masura de reducere a numarului de imigranti din tara. Calatorii trebuie sa prezinte un document de identificare foto pentru a fi lasati sa treaca mai departe, in zona de trecere a Podului Oresund, principala poarta de intrare a refugiatilor in tara, care face legatura intre Suedia si aeroportul din Copenhaga, iar companiile de transport care nu respecta aceste reguli risca amenzi de peste 5.000 de euro.

Rutte a argumentat ca o astfel de masura este necesara in conditiile in care 35.000 de persoane au traversat Marea Mediterana pentru a ajunge in Grecia din Turcia in acest an, in comparatie cu doar 1.200 de imigranti inregistrati in ianuarie 2015. El a sugerat ca daca UE nu-si va revizui politica privind gestionarea crizei migratiei, rata curenta a celor sositi pe cale maritima in Europa va creste de patru ori in urmatoarele saptamani pe fondul ameliorarii conditiilor meteo. "Nu putem sa mai facem fata acestor cifre", a avertizat Rutte.

Premierul olandez a solicitat ca UE sa ia masuri urgente in vederea gestionarii acestei crize - printre care implementarea acordului dintre UE si Turcia privind reducerea numarului de imigranti care sosesc in Europa, consolidarea frontierelor exterioare ale blocului economic si implementarea acordului de repartizare a imigrantilor in statele membre. Toate aceste subiecte au fost abordate in ultimele luni, dar nu s-au constatat progrese prea mari.

Tot in cadrul Forumului economic mondial de la Davos, Wolfgang Schauble, ministrul de Finante al Germaniei, a sustinut ca UE trebuie sa initieze un "Plan Marshall" pentru a sustine dezvoltarea economica a tarilor invecinate Europei, scopul fiind acela de a reduce fluxul de imigranti prin crearea unor conditii economice mai bune in Orientul Mijlociu si Africa Subsahariana.