Secretarul General al ONU, Ban Ki-moon, a transmis joi un mesaj de felicitare, cu ocazia aniversarii a 60 de ani de la aderarea Romaniei la Organizatia Natiunilor Unite, informeaza Administratia Prezidentiala, printr-un comunicat de presa.

Potrivit sursei citate, el a apreciat eforturile deosebite depuse de Romania pentru construirea de institutii transparente si transformarea sa dintr-o tara beneficiara de asistenta intr-un donator, ceea ce poate reprezenta un exemplu care sa inspire si alte state aflate in procese de tranzitie.

"Secretarul General al ONU a subliniat ca isi doreste consolidarea parteneriatului dintre Romania si Organizatia Natiunilor Unite si ca va conta pe faptul ca Romania va ajuta la implementarea Agendei de Dezvoltare Durabila - 2030, cat si la punerea in practica a Acordului de la Paris privind schimbarile climatice. Nu in ultimul rand, Ban Ki-moon a facut un apel la Romania pentru a fi solidara cu Natiunile Unite in actiunile de rezolvare a conflictelor din Orientul Mijlociu si Africa si sa contribuie la combaterea extremismului violent", se arata in comunicat.

De asemenea, Ban Ki-moon i-a multumit presedintelui Klaus Iohannis pentru interventia sustinuta in cadrul Adunarii Generale a ONU de la New York, prin care seful statului a reafirmat sprijinul neconditionat al statului roman pentru Organizatia Natiunilor Unite.

Secretarul General al ONU a evidentiat contributia Romaniei la diverse initiative ale Natiunilor Unite, printre care controlul armamentului, dezarmarea si promovarea democratiei, apreciind si contributia partii romane la misiunile de mentinere a pacii din Afganistan si Haiti, Mali, Republica Centrafricana si Republica Democrata Congo.