Deputatii rusi au adoptat un proiect de lege privind interzicerea unor organizatii nonguvernamentale (OMG) si firme straine "indezirabile", un termen lasat deschis interpretarii. Potrivit unei legi din 2012, ONG-uri rusesti cu legaturi in politica si finantate din strainatate sunt obligate sa se inregistreze ca "agenti straini", o expresie folosita in trecut pentru spioni. Partidul lui Putin, care domina ambele Camere ale Parlamentului rus, este initiatorul proiectului, scrie MEDIAFAX.

Potrivit textului din Duma de Stat (Camera inferioara a Parlamentului rus), procurorii si Ministerul de Externe urmeaza sa decida daca o organizatie sau firma straina este "Indezirabila". Un strain declarat "indezirabil" risca o amenda de pana la 500.000 de ruble (peste 8.840 de euro) si pana la sase ani de inchisoare. Proiectul a fost adoptat in a doua lectura, vineri, de catre Duma de Stat. Insa, pentru a deveni lege, este necesar sa treaca de a treia lectura, sa fie aprobat de Consiliul Federatiei (Camera superioara a Parlamentului rus) si sa fie promulgat de catre Putin.

Initiativa apare in contextul relatiilor glaciale dintre Occident si Moscova, careia i-a impus sanctiuni din cauza implicarii in conflictul din Ucraina. "Declarand pe cineva «indezirabil, nu vrem sa-l vedem pe teritoriul nostru» reprezinta o incalcare a dreptului international, principiilor generale de drept si Codului Civil", denunta Pavel Cikov, presedintele Agora, o coalitie de organizatii pentru apararea drepturilor omului. El preconizeaza numeroase dispute cu privire la interpretarea legii.

Intr-un comentariu cu privire la proiectul de lege, cotidianul Moskovski Komsomolet scrie ca eticheta "indezirabila" poate fi aplicata oricarei organizatii straine "comerciale ori non-profit". Organizatii precum Medecins Sans Frontieres (MSF), Amnesty International (AI), Greenpeace, Reporteri fara frontiere (RSF) si Transparency International (TI) "sunt cu siguranta amenintate", considera ziarului. Noua lege este o "arma" care poate sa fie folosita "data viitoare cand relatiile (Rusiei) cu Occidentul escaladeaza ori sub influenta cosmarului paranoic «anti-Maidan»", scrie publicatia, referindu-se la temerile ruse fata de o eventuala revolta populara impotriva Guvernului ca cea din Ucraina.