Aceste manifestatii, la Madrid si in alte 16 orase din Spania, incheie o greva nationala de trei zile a studentilor.
Uniunea nationala a studentilor afirma ca taxele de inscriere au crescut cu 50 la suta de la sosirea la putere, in decembrie 2011, a Partidului Popular (PP, conservatori). Universitatile spaniole ar fi pierdut 45.000 de studenti, incapabili sa isi plateasca studiile.

Uniunea apreciaza de asemenea ca Guvernul spaniol a concediat aproximativ 32.000 de profesori si a redus cu sapte milioane de euro cheltuielile in domeniul educatiei. Ana Garcia, secretarul Uniunii studentilor, a cerut demisia ministrului Educatiei, Jose Ignacio Wert. "Tinerii s-au saturat de politica PP", a declarat ea.

Studentii protestau de asemenea fata de o reforma care ar face mai dificila obtinerea unei burse. Reforma prevede de asemenea consolidarea invatamantului in limba spaniola, o masura care i-a infuriat pe studentii catalani si basci.

Conform Guvernului spaniol, aceste reforme vizeaza sa amelioreze nivelul studentilor intr-o tara in care mai mult de jumatate din tineri sunt someri, dar si sa reduca deficitul public. Din 2011, Guvernul condus de Mariano Rajoy a crescut impozitele, a inghetat salariile din serviciul public si a redus cheltuielile in sectoarele sanatatii si educatiei pentru a reduce deficitul bugetar.

Spania a inceput sa-si revina anul trecut dupa sase ani de recesiune, cu ajutorul Uniunii Europene pentru sectorul bancar.