"Daca informatiile sunt exacte, este un caz grav", a apreciat Merkel in cadrul unei conferinte de presa la Beijing, organizata impreuna cu premierul chinez Li Keqiang.

"In opinia mea ar fi vorba despre o contradictie evidenta cu ceea ce eu consider o cooperare plina de incredere intre agentiile (de informatii) si parteneri", a adaugat ea.

Un agent al serviciilor de informatii germane (BND) arestat miercuri lucra din 2012 pentru CIA si ar fi predat peste 200 de documente Statelor Unite, a anuntat presa germana duminica.

Acest agent dublu ar fi avut misiunea de a strange documente despre o comisie de ancheta parlamentara germana infiintata dupa dezvaluirile de presupus spionaj desfasurat de agentia de informatii americane NSA.

La randul sau, ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier, a avertizat ca, daca aceste informatii sunt exacte, cazul trebuie clarificat rapid, precizand ca a cerut Washingtonului sa elucideze acest dosar "cat mai repede posibil".

Ministrul german de Interne, Thomas de Maizière, le-a cerut Statelor Unite sa raspunda "rapid si clar" acestor informatii, potrivit unor extrase dintr-un interviu ce va aparea luni in cotidianul Bild.

Angela Merkel a inceput duminica o vizita de trei zile in China, cea de-a saptea de la preluarea functiei in 2005. Ea este insotita de o delegatie formata din lideri economici, intre care oficiali ai Siemens, Volkswagen, Airbus, Lufthansa si Deutsche Bank.