"Avem deja relatii pasnice cu doua tari arabe si va trebui sa intretinem astfel de relatii cu toate statele arabe. A urmari pacea este o valoare evreiasca si trebuie sa ajungem la ea cat mai curand posibil", a declarat presedintele israelian, citat de MEDIAFAX.

Peres, a carui declaratie a fost difuzata intr-o inregistrare video, s-a referit la Egipt si Iordania, care au incheiat acorduri de pace cu Israelul in 1979 si 1994.

La randul sau, seful diplomatiei israeliene, Avigdor Lieberman, a avertizat ca Israelul nu va ezita sa riposteze cu fermitate oricarei amenintari la adresa securitatii sale, referindu-se in special la Iran, inamicul Israelului.

"Fiecarei provocari si fiecarei amenintari a palestinienilor sau aliatilor lor, fiind vorba in special de Iran, nu vom ezita sa raspundem cu o forta corespunzatoare. Intindem mana pentru a face pace, dar vom taia orice mana care ne va ameninta", a spus liderul partidului ultranationalist Israel Beiteinu.

Negocierile de pace israelo-palestiniene, intrerupte la sfarsitul lui aprilie fara a se ajunge la un acord, au permis eliberarea a zeci de palestinieni.