"De ce sa strangi mana unui om care trimite in inchisoare americani?", a intrebat senatorul republican John McCain. "La ce serveste? Neville Chamberlain a dat mana cu Hitler", a continuat el, referindu-se la o strangere de maini istorica dintre premierul britanic si liderul nazist german care a avut loc inainte de al Doilea Razboi Mondial.

Senatorul de origine cubaneza Marco Rubio, unul dintre cei mai ferventi sustinatori ai embargoului american impotriva Cubei, si-a exprimat regeretul ca Barack Obama nu a profitat de acest moment pentru a-l intreba pe Raul Castro despre problema legata de respectarea drepturilor omului.

"Esenta ma intereseaza mai mult decat un singur moment, daca presedintele a dorit sa-i stranga mana, ar fi trebuit sa-i vorbeasca despre aceste libertati fundamentale cu care Mandela a fost asociat si care nu exista in Cuba", le-a spus Marco Rubio jurnalistilor, potrivit mai multor surse de informare, scrie MEDIAFAX.

Potrivit Casei Albe, presedintele american nu a facut nimic altceva decat sa se salute cu liderii prezenti la ceremonia de omagiere a lui Nelson Mandela, care a avut loc la Soweto.

"Cand seful lumii libere strange mana plina de sange a unui dictator nemilos ca Raul Castro, aceasta devine o lovitua de imagine pentru tiran", a declarat reprezentanta republicana Ileana Ros-Lehtinen, favorabila unei politici dure fata de Cuba.

"Raul Castro foloseste aceasta mana pentru a semna ordine de reprimare si de trimitere in inchisoare a unor activisti pentru democratie. De altfel, chiar in acest moment, liderii opozitiei cubaneze se afla in detentie si sunt brutalizati pentru ca incearca sa comemoreze Ziua internationala a drepturilor omului", a declarat ea in cadrul unei audieri parlamentare a secretarului de Stat John Kerry.

Alti alesi, in special democrati, au preferat sa vada in acest gest un semn de speranta.

"Sper ca acest fapt va conduce la o normalizare a relatiilor comeciale si la o relatie normala cu Cuba. Este vorba despre un pas in aceasta directie", a comentat senatorul independent Bernie Sanders, apropiat de grupul democrat.

Senatorul democrat Carl Levin a preferat sa comenteze cu circumspectie evenimentul. "Cred ca nu trebuie sa analizam prea mult strangerile de maini", a spus el pentru AFP.